Onderzoek fraude met cryptomunt Vitae: geschokt door de Belgische justitie eisen duizenden ondertekenaars de heropening van het platform

De handtekeningenteller op de petitiesite Change.org loopt op dit moment op volle toeren. Aziatisch klinkende namen worden in een gestaag tempo toegevoegd aan de reeds lange lijst van Vitae-supporters. Hun eis: heropening van het sociale netwerk dat door ons federaal parket is gesloten.

“WIJ ZIJN VITAE”, staat in de inleiding van de petitie die vijf dagen geleden online is gezet. Dit was kort na de tussenkomst van de Belgische autoriteiten. Ter herinnering: afgelopen dinsdag heeft de federale politie vijf mensen gearresteerd in het kader van de ontmanteling van een omvangrijke fraude met cryptomunten.

Vitae, een prototype van een sociaal netwerk dat zijn leden met de gelijknamige token moest belonen voor hun activiteit op het platform, heeft tientallen miljoenen euro’s buitgemaakt. Maar volgens justitie zou er sprake zijn van een ponzifraude.

Zoals Business AM je in haar nieuwsbrief heeft gemeld, zijn onder de personen die in België van hun vrijheid zijn beroofd, twee Antwerpse ondernemers, Chief Commercial Officer Mendy Z. en Chief Operating Officer Shrage P., als verdachten verhoord.

Hoewel de prijs van de crypto VITAE daardoor was ingestort en meer dan 82 procent van zijn waarde verloor, blijft de blockchain draaien. Met, alsof er niets gebeurd was op het moment van dit schrijven, zo’n honderd aangesloten gebruikers, tienduizenden tokens die van eigenaar wisselden en duizenden euro’s in omloop.

De prijs van het token is ook bezig aan een herstelbeweging van meer dan 50 procent tot 0,3 dollar, waardoor de marktkapitalisatie uitkomt op zo’n 6 miljoen euro.

Een hechte gemeenschap die de gerechtelijke stappen “veroordeelt”

Ondertussen is er een petitie gestart tegen de beslissing van het parket om het sociale netwerk te sluiten. De petitie zou door een lid van het platform gestart zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Als reactie op de “schokkende” ontmanteling van het platform, zeggen de leden die beweren “de wereldwijde Vitae-gemeenschap” te zijn, met één stem te willen spreken om “deze actie van het Belgische rechtssysteem te veroordelen”.

In de petitie bevestigen de ondertekenaars dat ze “de oprichters van Vitae social media en de zakelijke praktijken van Vitae AG (het bedrijf opgericht in Zwitserland om de activiteiten te beheren, red) 100 procent vertrouwen. Maar bovenal leggen de volgelingen een soort geloofsbelijdenis af met betrekking tot “de Vitae-visie”, die volgens hen van onberispelijke integriteit is, terwijl het doel blijft “collectief op weg te gaan naar wereldwijde welvaart”.

Telkens wanneer het aantal verzamelde handtekeningen een symbolische drempel overschrijdt op het Change-platform, komt de auteur van de petitie de menigte toespreken. “We doen het heel goed, maar we hebben nog steeds MEER handtekeningen nodig om een impact te hebben. De waarheid moet naar buiten komen. Als u gelooft in vrije meningsuiting, teken dan alstublieft deze petitie,” zei de persoon achter het pseudoniem I Stevenson.

https://www.youtube.com/watch?v=YML7fEar1zQ&t=17s

Een echte sekte?

“Dit is een zaak waarin ik geloof, in alle ondernemingen komen we kwaad en goed tegen, het was de kans om een beter inkomen te geven aan allen die het nodig hebben en het is nog niet voorbij. Jullie weten allemaal dat er geen vrijheid van meningsuiting meer is. Onze gegevens worden verkocht aan reclamebedrijven. We hebben reden om vrij te zijn en een groeiende mondiale welvaart op te bouwen”, pleit een zekere Karin de Schaerbeek.

Hoe dan ook, de nieuwe vermeldingen op de ondersteuningslijst blijven komen. Men kan zich afvragen of al deze profielen wel echt zijn. Zo zijn de meeste ondertekenaars afkomstig uit Vietnam of India. Bots? Click farms? Of toont de Vitae-familie haar samenhang tegenover het onrecht?

Sommige van de berichten zijn zelfs bijna sektarisch. “Vitae verandert mijn leven. Wij houden van Vitae. We houden van Vitae. We houden van Mendy Z.”, schreef Prashant, afkomstig uit een stad in Uttar Pradesh.

(bzg)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.