Gerecht haalt website achter cryptomunt Vitae offline

Vitae.co en Vitaetoken.io, het sociale mediaplatform en de website achter de cryptomunt Vitae, zijn dinsdag offline gehaald. Dat gebeurde op bevel van een onderzoeksrechter, zo meldt het federaal parket. Ook werden een grote hoeveelheid van de cryptomunten in beslag genomen. Voorlopig geeft het federaal parket geen verdere informatie over het dossier.

Vitae stelt zichzelf voor als een nieuw sociaal mediaplatform dat gebaseerd is op de blockchain-technologie, maar “staat voor integriteit en privacy”. Zo belooft het geen persoonlijke data te verkopen en geen advertenties te plaatsen op de tijdlijn. Verder zou het naar eigen zeggen “samenwerking stimuleren” en heeft het “de potentie om financiële vrijheid te genereren.”

“Vitae is een sociaal mediaplatform voor mensen die vrijheid van meningsuiting willen, privacy belangrijk vinden en klanten willen zijn in plaats van producten die aan adverteerders worden verkocht”, klinkt het in een promotiefolder. “Een sociaal mediaplatform waar mensen kunnen verdienen met hun waardevolle posts en worden beloond voor hun activiteiten.”

Posten op het platform is gratis maar het delen van een bericht op je tijdlijn, kost 0,10 ‘credits’. Daarvan gaan er volgens Vitae 0,02 ‘credits’ naar de maker van de post, terwijl de 0,08 andere ‘credits’ verdeeld worden onder vier andere leden. Eén ‘credit’ heeft daarbij de waarde van 1 Amerikaanse dollar.

Sinds het platform op 1 februari werd gelanceerd, zijn heel wat mensen lid geworden maar gevreesd wordt dat er mogelijks sprake is van een vorm van oplichting, waarbij onder meer gedacht wordt aan een piramide-oplichting.

Lees ook:

Meer