Ondervoeding is wereldwijd belangrijkste doodsoorzaak en corona maakt dat alleen maar erger

De coronapandemie legt de zwaktes van de wereldwijde voedselmarkt en gezondheidssystemen bloot. Een op de negen mensen in de wereld heeft honger, terwijl een op drie aan overgewicht of obesitas lijdt. Dat is de boodschap van een studie van het Global Nutrition Report.

Een herziening van de voedselvoorziening en gezondheidssystemen is volgens de onderzoekers cruciaal om de ondervoeding aan te pakken.

Calorieën boven voedingswaarde

‘Ondervoeding is inmiddels wereldwijd de belangrijkste oorzaak van ziektes en overlijdens,’ zeggen de onderzoekers. ‘Een meerderheid van de wereldbevolking heeft geen toegang tot gezonde voeding. De reden daarvoor is tweeledig. De landbouwsystemen verkiezen calorieën boven voedingswaarde. Daarnaast wordt de nadruk op kostenbeperking en verwerkte voedingsproducten gelegd.’

‘Er bestaan ongelijkheden tussen verschillende naties, maar ook binnen de landsgrenzen. Wereldwijd hebben 820 miljoen mensen honger. Een toenemend aantal landen worstelt echter met een dubbel probleem. Enerzijds kampt men met ondervoeding, maar anderzijds ook met obesitas en andere voedingsgerelateerde ziekten zoals diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en kanker.’

David Nabarro, specialist voedselveiligheid bij de Verenigde Naties, waarschuwt voor een negatieve impact van de coronapandemie. ‘De strijd die vele landen tegen het virus voeren, gaat mogelijk ten koste van de inspanningen om honger en ondervoeding te verminderen,’ betoogt hij.

Vorige maand waarschuwden de Verenigde Naties dat de pandemie tot een verdubbeling van de acute honger in de wereld zou kunnen leiden.

Kosten

Nabarro benadrukt daarbij dat ondervoede mensen door een verzwakt immuunsysteem meer risico op een besmetting lopen. Obesitas en diabetes zouden anderzijds de toestand van coronapatiënten kunnen verergeren.

‘Het coronavirus beklemtoont de zwakte van de kwetsbare voedselsystemen, die al getroffen zijn door extreme weersomstandigheden, en dodelijke ongelijkheden in de gezondheidszorg,’ zeggen de onderzoekers. ‘In ontwikkelingslanden is ondergewicht tien keer vaker aanwezig dan in rijkere naties. Daarentegen komen overgewicht en obesitas in rijke landen vijf keer vaker voor dan in armere regio’s.’

Het rapport wijst er nog op dat de medische kosten voor de behandeling van obesitas gigantisch zijn. Tegen het midden van dit decennium zal er sprake zijn van een kost van 1.200 miljard dollar per jaar. De Verenigde Staten zullen de zwaarste rekening moeten betalen.

Meer