Ondernemersvertrouwen op historisch hoog niveau: Belgische bedrijfsleiders optimistisch over toekomst

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers, dat elke maand wordt opgemeten door de Nationale Bank in de zogenaamde “conjunctuurbarometer”, is in de maand juli gestabiliseerd op het historisch hoge niveau van juni.

De algemene synthetische curve kwam uit op 10,1 punten, tegen 9,8 punten in juni. Al enkele maanden zijn verscheidene vertrouwensbarometers in Europa geklommen naar een hoog niveau.

Achter de erg positieve cijfers van het ondernemersvertrouwen gaan wel verschillende evoluties per sector schuil, zo blijkt.

In de industrie blijft het ondernemersvertrouwen in juli stijgen (+1,2 punten), net als in de handel (+3,3 punten). In beide sectoren staat het ondernemersvertrouwen nu op het hoogste niveau in zeker vijf jaar. In de handel merkt men een duidelijk hogere vraag. De werkgelegenheidsvooruitzichten die vorige maand nog sterk waren verbeterd, zijn er nu wel naar beneden bijgesteld.

In de dienstverlening aan bedrijven (-0,6 punten) was er daarentegen een daling van het ondernemersvertrouwen in juli, net als in de bouw (-3,5 punten). De bedrijfsleiders in de bouw zijn terughoudender over hun orderboekje en over de verwachte vraag. In de dienstverlening aan bedrijven zijn de activiteitsvooruitzichten sterk verslechterd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20