Ondanks massale bedrijfssluitingen kwamen er toch iets meer jobs bij in derde kwartaal

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar is de werkgelegenheid in ons land gestegen met 0,3 procent in vergelijking met het tweede kwartaal, leren cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). Op jaarbasis is er wel nog sprake van een daling.

De verplichte sluiting van allerhande zaken drukt zijn stempel op de werkgelegenheid in ons land. Zo daalde de werkgelegenheid in het tweede kwartaal met 0,8 procent. Tijdens de zomermaanden was er wel een kleine opsteker met een stijging van 0,3 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Die kleine stijging komt niet geheel als een verrassing. In het derde kwartaal mochten onder meer de horecazaken opnieuw de deuren openen. Door de tweede lockdowngolf is de kans groot dat er in het vierde kwartaal opnieuw een daling zit aan te komen.

De stijging tijdens de zomer is weliswaar veel te klein om het verlies tegenover het voorgaande jaar bij te benen. Op jaarbasis is de binnenlandse werkgelegenheid afgenomen met 0,3 procent.

Toegenomen economische groei

Uit het rapport van de NBB blijkt ook dat de economische groei in het derde kwartaal is toegenomen met 11,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Ondanks die aanzienlijke opleving op kwartaalbasis, is de jaar-op-jaar groei nog steeds fors negatief (-4,5 procent). Daardoor is er van een terugkeer naar het niveau van economische bedrijvigheid van voor de coronacrisis nog geen sprake.

Ook de binnenlandse vraag zat het voorgaande kwartaal in de lift. Die Belgische huishoudens hebben 16,4 procent meer gespendeerd in vergelijking met het tweede kwartaal. De overheidsconsumptie nam toe met 8,3 procent en de investeringen met 20,7 procent. De bedrijfsinvesteringen stegen met 7,3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20