Ondanks coronacrisis kan autobouwer Bentley toch recordverkoop melden

De Britse autofabrikant Bentley, luxedochter van de Duitse Volkswagen Group, registreerde het voorbije jaar een verkoop van 11.206 auto’s. Dat betekende een nieuw record, ondanks de problemen die de autosector van de uitbraak van de coronacrisis heeft ondervonden. Vooral door zijn grote populariteit in China kon Bentley het voorbije jaar echter toch een groei melden. Het vorige record dateert van vier jaar geleden, toen Bentley wereldwijd 11.089 wagens kon verkopen.

Ook Bentley ontsnapte niet aan de gevolgen van de uitbraak van de coronapandemie. De Britse autobouwer diende tijdens de eerste lockdown immers zijn fabriek in de Engelse stad Crewe, 45 kilometer ten zuiden van Manchester, tijdelijk te sluiten.

Nieuwe modellen

De meeste autobouwers moeten over het voorbije jaar dalende verkopen melden. Dat is echter niet het geval bij Bentley, waar daarentegen een stijging met 2 procent kon worden gemeld. Toch bleef ook Bentley het voorbije jaar niet van de gevolgen van de coronacrisis gespaard.

Door de restricties die in maart werden opgelegd, moest de productiesite in Crewe gedurende zeven weken de deuren sluiten. Maar ook nadien was er nog een periode van negen weken waarin de fabriek op halve kracht draaide.

‘Dankzij de introductie van een aantal nieuwe modellen kon de vraag echter worden opgedreven,’ benadrukt Adrian Hallmark, topman van Bentley. ‘De populariteit van het nieuwe model Flying Spur zorgde ervoor dat in China een groei met 48 procent worden gemeld. Ook op het Amerikaanse continent was er sprake van een toename met 4 procent.’

‘Dankzij die positieve ontwikkelingen kon de autobouwer de achteruitgang in Europa en het Midden-Oosten compenseren. Bovendien merkt Hallmark op dat het merk zijn aanwezigheid op de wereldwijde automarkt verder uitbreidt. Bentley heeft inmiddels 267 verkopers in 67 landen.

Elektrisch

Het Amerikaanse continent bleef ook vorig jaar met een verkoop van 3.035 exemplaren voor Bentley de grootste afzetmarkt van de wereld. China komt met een verkoop van 2.880 exemplaren echter steeds dichterbij. Europa staat met een verkoop van 2.193 wagens op een derde plaats, maar moest het voorbije jaar wel een daling met 18 procent melden.

Adrian Hallmark zegt ten opzichte van de toekomst een voorzichtig optimisme te hanteren. Hij wijst erop dat op korte termijn nog negen nieuwe modellen op de markt zullen worden geïntroduceerd. Die operatie moet de ecologische voetafdruk van het Britse luxemerk verder verminderen. Bentley wil tegen eind dit decennium over een exclusief elektrische vloot kunnen beschikken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20