Omstreden vleesbaron Tönnies vertrekt bij Schalke 04, voetbalclub lonkt naar staatssteun

De veelbesproken Clemens Tönnies vertrekt als voorzitter van de Duitse traditieclub Schalke 04. De 64-jarige ondernemer kampt met twee crisissen op hetzelfde moment: een sportieve en financiële malaise bij Schalke én een massale uitbraak van het coronavirus in zijn vleesfabriek.

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) zijn alle ogen al weken op één man gericht: Clemens Tönnies. Hij is de baas van de gelijknamige vleesfabriek waar intussen 1.500 coronabesmettingen, of een op de vier personeelsleden, zijn geteld. De uitbraak leidde tot een regionale lockdown in NRW.

Bovendien staat hij ook onder vuur als voorzitter van voetbalclub Schalke 04. De traditieclub stapelt de slechte sportieve resultaten op elkaar en zakt ook almaar dieper weg in een financieel moeras. De supporters eisten het vertrek van Tönnies, waarbij ze ook oude verwijten aan zijn adres – wegens denigrerende uitspraken over Afrikanen en vermeende uitbuiting van zijn werknemers – weer oprakelden.

De selfmade man gooit nu de handdoek in de ring en neemt officieel ontslag als voorzitter, verwijzend naar de crisis in de vleesfabriek. ‘Het was een zeer moeilijke beslissing. Maar het bedrijf ondergaat een zware crisis en de belangrijkste taak voor mij is deze situatie op te lossen.’ Hij was sinds 2001 de voorzitter van Schalke 04 en eerder lid van de raad van bestuur.

Financiële put

Daarmee is de kous nog niet af voor het noodlijdende Schalke 04, volgens sommige ranglijsten een van de twintig populairste clubs ter wereld. De aanhang mag dan groot zijn, de financiële situatie is benard.

Al voor de coronacrisis uitbrak, kampte de club waar de Belg Benito Raman speelt met zware geldproblemen. De Duitse media spreken van een financiële put van 200 miljoen euro. De regionale overheid van NRW zal naar verwachting morgen met een staatsgarantie over de brug komen om de ergste geldnood te lenigen. Volgens de zakenkrant Handelsblatt ligt een voorstel voor een waarborg van 40 miljoen euro op tafel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20