Omikron verschuift terugkeer naar winstgevendheid Royal Caribbean verder naar de toekomst

De snelle verspreiding van de Omikron-variant van het virus Covid-19 zal ervoor zorgen dat de cruiserederij Royal Carribean Group later opnieuw winstgevend zal worden dan aanvankelijk was verhoopt. Dat heeft Jason Liberty, chief executive van Royal Carribean, gezegd bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de rederij.

Liberty zegt dat de terugkeer naar een winstgevendheid door de Omikron-variant minstens met enkele maanden zal worden uitgesteld.

Annulaties

Royal Caribbean realiseerde tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 982,2 miljoen dollar, tegenover 34,1 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies kon daarbij van 1,37 miljard dollar tot 1,36 miljard dollar worden teruggebracht, maar dat cijfer betekent een nieuwe slag voor een van de bedrijven die door de uitbraak van de coronacrisis het zwaarst zijn getroffen.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie heeft de rederij al acht kwartalen op rij een verlies moeten melden.

De opkomst van de Omikron-variant van het virus Covid-19 heeft cruiseoperators de voorbije maanden gedwongen hun reisroutes te wijzigen en zelfs reizen te annuleren.

Dit betekende een hinderpaal voor het beginnend herstel in de sector, waarvan de schepen het grootste deel van de pandemie werkloos in havens over de hele wereld hebben gelegen. “De timing van de Omikron-variant was bijzonder pijnlijk, aangezien begin januari meestal een grote golf boekingen mag worden verwacht”, merkt Liberty daarbij op.

Lichtpunt

Het bedrijf verwacht tijdens de eerste helft van dit jaar verlies te zullen lijden. De tweede jaarhelft zou opnieuw op winst kunnen worden gerekend. Royal Caribbean meldde daarbij eind januari opnieuw een lichtpunt te hebben kunnen melden.

Daarbij kon opnieuw een toename van het aantal boekingen worden opgetekend. De rederij verwacht het bedrijf tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 95 procent van zijn totale capaciteit te kunnen inzetten.

In de late lente wordt opnieuw een positieve cashflow verwacht. Tegen de zomer verwacht de rederij opnieuw op zijn volledige vloot van tweeënzestig schepen beroep te kunnen doen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20