Cruisesector heeft slechts 20 procent van zijn wereldwijde markt teruggewonnen

De wereldwijde cruisesector zal dit jaar een gedeeltelijk herstel kennen van de klap die de industrie vorig jaar door de wereldwijde uitbraak van Covid-19 diende te incasseren. Er zal echter nog een lange weg moeten worden afgelegd vooraleer het niveau van het twee jaar geleden, voor het begin van de coronacrisis, opnieuw kan worden bereikt.

Dat blijkt uit een rapport van consulent Statista. Pas over twee jaar zal volgens het rapport de impact van de pandemie helemaal zijn verwerkt.

Plaatsen van gevaar en infecties

Twee jaar geleden genereerde de wereldwijde cruisesector volgens de berekeningen van Statista een bedrag van 27,4 miljard dollar aan inkomsten. Na de uitbraak van de pandemie liepen de inkomsten drastisch terug. Daarbij werd vorig jaar een daling met 88 procent tot 3,3 miljard dollar geregistreerd.

Dit jaar wordt een omzet van 6,6 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Dat betekent wel een verdubbeling tegenover de inkomsten van vorig jaar, maar dat cijfer ligt nog altijd vijf keer lager dan het niveau dat twee jaar geleden kon worden gemeld.

‘De uitbarsting van het virus Covid-19 had een verwoestende impact op de wereldwijde cruisesector’, zegt Statista. ‘De activiteit in de sector viel nagenoeg compleet stil nadat het virus zich over de wereld bleek te verspreiden. Alle operatoren zagen hun omzetten met dubbele cijfers inkrimpen. Dat heeft vele rederijen al op hun knieën gebracht, maar ook dit jaar wordt wellicht nog een bijzonder zware periode.’

Vertrouwen

‘De pandemie heeft het vertrouwen in de cruisemaatschappijen doen kelderen’, zeggen de onderzoekers. ‘Het aantal gebruikers viel in twee jaar met 76 procent terug. Toen het virus Covid-19 zich begon te verspreiden, werden cruiseschepen nagenoeg onmiddellijk geconfronteerd met hoge besmettingspercentages onder de passagiers en de bemanning.’

‘Duizenden mensen strandden aan boord van de schepen en moesten vele weken in quarantaine doorbrengen. Eind april vorig jaar hadden meer dan vijftig cruiseschepen honderden besmette opvarenden gemeld. Het duurde niet lang vooraleer cruises als plaatsen van gevaar en infecties werden afgeschilderd.’

‘Door het verlies aan vertrouwen daalde het aantal cruisereizigers tot het laagste niveau in vele jaren’, zeggen de onderzoekers. ‘Twee jaar geleden vervoerden de cruiseschepen in totaal bijna 29 miljoen reizigers. Dat was vorig jaar echter gedaald tot 3,4 miljoen opvarenden. Dit jaar wordt weliswaar een herstel tot 6,7 miljoen klanten verwacht, maar dat is tegenover het niveau van twee jaar geleden nog altijd een daling met 76 procent.’

Het rapport van Statista suggereert dat het jaren zal duren voordat de cruisesector zich van de effecten van de pandemie zal hebben hersteld. ‘Over twee jaar wordt een omzet verwacht van 25,1 miljard dollar’, stippen de onderzoekers aan. ‘Daarmee blijven de inkomsten nog altijd onder het niveau van twee jaar geleden. Pas over drie jaar zal de impact van de coronacrisis met een omzet van meer dan 30 miljard dollar helemaal zijn verwerkt.’

Carnival

Carnival Corporation bleef ook vorig jaar met een marktaandeel van 45 procent, ondanks een omzetdaling van 10,24 miljard dollar, wereldwijd marktleider. Caribbean Cruises staat met een marktaandeel van 25 procent op de tweede plaats, gevolgd door Norwegian Cruise Line (15 procent) en MSC Cruises (5 procent).

Geografisch vormen de Verenigde Staten de grootste cruisemarkt van de wereld. Dit jaar wordt er een omzet van ongeveer 2,8 miljard dollar verwacht. Dat is 78 procent minder dan twee jaar geleden.

Duitsland staat op een tweede plaats met een bedrag van 830 miljoen dollar, tegenover 2,8 miljard dollar twee jaar geleden. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk (650 miljoen dollar), China (570 miljoen dollar) en Italië (218 miljoen dollar).

Geraamd wordt dat de vijf grootste cruisemarkten van de wereld dit jaar een omzet van ruim 5 miljard dollar zullen genereren. Dat is 16 miljard dollar inkomsten dan twee jaar geleden.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20