Oman laat een van ’s werelds grootste groene waterstoffabrieken bouwen: hier de indrukwekkende cijfers

Olieproducent Oman wil zich profileren als een van de wereldleiders op het gebied van hernieuwbare energie. Om die reputatie te krijgen, hebben de autoriteiten zopas de grote lijnen van een groot project onthuld: een van de grootste groene waterstoffabrieken ter wereld.

Laten we meteen in de technische details duiken van dit project, dat zal worden gebouwd in de regio Al Wusta, aan de oevers van de Arabische Zee:

  • Tijdschema: de eerste steen wordt gelegd in 2028, de volledige capaciteit wordt verwacht in 2038.
  • Capaciteit: 25 gigawatt aan wind- en zonne-energie.
  • Streefcijfers: 1,8 miljoen ton groene waterstof per jaar, 10 miljoen ton groene ammoniak per jaar.
  • Belangrijkste initiatiefnemers: het staatsolie- en gasbedrijf OQ, de in Hongkong gevestigde ontwikkelaar van hernieuwbare waterstof InterContinental Energy en de in Koeweit gevestigde energie-investeerder Enertech.
  • Kosten: 30 miljard dollar.
  • Voornaamste exportregio’s: Europa en Azië.

Waterstof is ‘groen’ indien het gewonnen wordt via elektrolyse. In dat proces wordt water door toevoeging van herniewbare elektriciteit omgezet in waterstof en zuurstof. Dat is exact wat de installatie in Oman moet gaan doen. 

Toekomstige hernieuwbare supermacht

Momenteel is de economie van Oman sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. 85 procent van het bbp wordt gegenereerd uit olie en gas. In het besef dat een dergelijke strategie niet langer houdbaar is – en dat zijn reserves slinken – heeft het sultanaat onlangs een plan ontvouwd om zijn economie te diversifiëren en zich te concentreren op hernieuwbare energie. Groene waterstof is een van de belangrijkste drijfveren.

Waterstofelektrolytische cellen worden vaak gezien als een van de belangrijkste oplossingen om een hele reeks sectoren (industrie, vervoer, elektriciteit, enz.) koolstofvrij te maken en werden onlangs door het Internationaal Energieagentschap omschreven als ‘van vitaal belang’ voor de vermindering van de CO2-uitstoot tussen 2030 en 2050.

In dit opzicht heeft Oman de kaarten in handen om een verschil te maken. ‘Oman is een van de plaatsen in de wereld die ik de toekomstige hernieuwbare grootmachten heb genoemd. Want wat je echt wilt (om groene waterstof te produceren, red.) is heel goedkope zon en heel goedkope wind,’ zei Michael Liebreich, oprichter van BloombergNEF. Dit is een strategische onderzoeksprovider die zich bezighoudt met wereldwijde grondstoffenmarkten en ontwrichtende technologieën die de overgang naar een koolstofarme economie aandrijven.

Slechts 1 procent

Vandaag vertegenwoordigt groene waterstof slechts 1 procent van de wereldwijde waterstofproductie. Het grootste deel ervan wordt nog steeds geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen (gas en steenkool). Dat wordt grijze waterstof genoemd.

Het grootste probleem met groene waterstof ligt in de productiekosten ervan, die ongeveer drie keer zo hoog zijn als die van grijze waterstof. De lagere energie-efficiëntie is ook een struikelblok.

Naarmate de kosten van fossiele brandstoffen stijgen, zal groene waterstof de komende decennia echter naar verwachting terrein winnen. Met dit enorme project anticipeert Oman op een potentieel zeer grote toekomstige vraag.

Het sultanaat is niet het enige land dat deze gok waagt. In Australië zal in 2028 ook worden begonnen met de bouw van een groene waterstoffabriek van 26 GW. Deze constructie moet de eerste ter wereld zijn. In Europa hebben Frankrijk en Duitsland ook grote investeringen op dit gebied gepland.

(lb)

Lees ook: Wat ’turquoise’ waterstof is en 5 andere weetjes over een universeel scheikundig element

Meer