Grootste groene waterstoffabriek ter wereld ziet het licht in Canada

Het Franse bedrijf Air Liquide heeft ’s werelds grootste groene waterstoffabriek geopend in Canada. Het is een eerste stap richting een massaal en duurzaam gebruik van de fel begeerde energiebron.

Waterstof is een niet-vervuilende energiebron die gemakkelijk kan worden opgeslagen, in tegenstelling tot elektriciteit die bijvoorbeeld door windturbines wordt opgewekt. Tegenwoordig wordt waterstof echter op grote schaal geproduceerd door het zogenoemde stoomreforming van aardgas. Met andere woorden: er wordt een fossiele brandstof gebruikt om waterstof te produceren, met tot gevolg dat schadelijke kool- en stikstoffen vrijkomen.

Maar er bestaat ook een milieuvriendelijke productiemethode: elektrolyse, een techniek die waterstof produceert uit water en elektriciteit. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, komen hier geen schadelijke gassen vrij. De productiemethode kan bovendien volledig ‘groen’ gemaakt worden als er tijdens het proces ook hernieuwbare energie wordt gebruikt. Dit noemen we groene waterstof.

En dat is precies wat Air Liquide, de Franse producent van industriële gassen, wil maken door te verhuizen naar Bécancour, in Canada. Die locatie is niet willekeurig gekozen.

Bécancour

De stad heeft het voordeel van veel grote meren in de buurt, verklaart de wetenschappelijke website Futura Sciences. Zo is er voldoende water voor elektrolyse en het opwekken van groene stroom. Omdat het bijna de enige energiebron is die in de provincie gebruikt wordt, bouwde Air Liquide zijn gloednieuwe fabriek aan de St. Lawrence rivier. 

De fabriek heeft een capaciteit van 20 megawatt. Dat is genoeg om 2.000 auto’s op te laden met waterstof of om 8.000 gemiddelde huishoudens van elektriciteit te voorzien, aldus Futura Sciences. In eerste instantie zal Air Liquide de chemische bedrijven in de regio bevoorraden, en ook transportbedrijven die waterstof gebruiken. In de toekomst, wanneer er op de Noord-Amerikaanse wegen steeds meer auto’s op waterstof zullen rijden, zal de centrale deze energie ook aan particulieren kunnen leveren.

Omdat het kan worden opgeslagen, wordt waterstof vandaag doorgaans beschouwd als de meest veelbelovende hernieuwbare energiebron. Elektrolyse, die de productie van elektriciteit echt groen maakt, is echter veel duurder dan het chemische proces van stoomreforming – waardoor het tot dusver maar weinig gebruikt wordt in de sector. 

Lees ook:

Meer