Om grotere marsraketten te lanceren, wacht Musk op een kerstvergunning

Het plan voor SpaceX in 2021 is duidelijk: grotere raketten die hoger de lucht ingaan. Om dat te laten doorgaan op de ruimtebasis in Boca Chica heeft het bedrijf van Musk een extra vergunning nodig.

Als we regelmatige retourtjes Mars organiseren, zullen die, als het van Elon Musk afhangt, vertrekken vanuit Boca Chica, Texas. Daar heeft SpaceX een basis waar nu aan de lopende band prototypes worden getest.

Raket ter grootte van een auto

Maar die prototypes zijn intussen wel een fors stukje groter geworden dan waar Musk oorspronkelijk een vergunning voor had gekregen. Als hij nu de 5 miljoen kilo zware raket, gestuwd door 37 Raptor-raketten, wil testen, moet hij een milieuvergunning krijgen. De eerste lancering staat in potlood gepland half januari. Het moet dus vooruit gaan.

De reden is duidelijk. Hoewel Boca Chica een zeer kleine gemeenschap is, en het grootste stuk van de landtong in Texas bestaat uit zand, is er altijd een risico dat er stukken naar beneden komen tijdens een lancering.

In het geval van zo een Raptor-raket, gaat het dan om een stuk ter grootte van een gemiddelde hatchback. De kans op schade is dan ook enorm. Daarnaast wil Musk zowel wet launches als dry launches doen, dus met benzine en zonder. Er moet dus ook gekeken worden wat de impact op het milieu in Boca Chica zal zijn.

Telescoop naar Mars

Dat is niet alleen cruciaal voor de testplannen van Musk, maar ook voor de langetermijnstrategie van SpaceX. Musk heeft namelijk de grenzen van zijn oorspronkelijke vergunning tot het uiterste punt afgetast. Zo mocht hij wel degelijk verticale, suborbitale lanceringen uitvoeren. De uitbreiding van zijn terrein, waarbij hij een hele residentiële zone opslokte om zijn prototypefabriek te bouwen, stond echter niet beschreven.

Als hij zijn plan, wekelijkse lanceringen naar Mars, de maan of toch alvast de ruimte, wil waarmaken vanuit Boca Chica, is de vergunning dus erg belangrijk. Een vergunning afleveren duurt zowat 1 tot 4 maanden. Als ze afgewezen wordt, moet Musk herbeginnen, dan kan het proces 3 jaar in beslag nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20