Olympische Spelen Parijs willen uitpakken met elektrische luchttaxi’s

Het Duitse bedrijf Volocopter wil over drie jaar op de Olympische Spelen van Parijs shuttle-diensten met een elektrische luchttaxi aanbieden. Dat heeft Florian Reuter, topman van Volocopter, gezegd ter gelegenheid van een eerste demonstratie met een vliegende taxi van het bedrijf tijdens een show op de luchthaven Le Bourget in Parijs.

“De vliegende taxi, die het uiterlijk heeft van een kleine helikopter, maakte op Le Bourget een vlucht van drie minuten”, verduidelijkt het persbureau Reuters. “Het toestel, dat geen passagiers aan boord had, legde daarbij een afstand van ongeveer 500 meter af, waarbij snelheden tot 30 kilometer per uur werden gehaald.”

Piloot

Het toestel maakte na de vlucht, op een hoogte van ongeveer 30 meter boven de grond, een verticale landing. Reuters merkte nog op dat het toestel in principe plaats kan bieden aan twee personen. Er is ook een bagageruimte voorzien.

“Het is duidelijk de bedoeling om tijdens de Olympische Spelen in Parijs een service met verplaatsingen door een elektrische luchttaxi aan te bieden”, benadrukte Florian Reuter. Hij zegt echter te beseffen dat het bedrijf daarbij nog voor een aantal belangrijke uitdagingen – vooral van administratieve en regelgevende aard – staat.

Volocopter kreeg in september vorig jaar de principiële toestemming om in de regio van Parijs een commerciële dienst met luchttaxi’s aan te bieden. Het bedrijf werkt momenteel met de Franse autoriteiten voor burgerluchtvaart aan de verdere stappen om voor die activiteit de nodige vereisten te kunnen invullen.

Reuter voerde daarbij aan dat de vliegende taxiservice in eerste instantie beroep zal doen op begeleiders die over een licentie beschikken om een vliegtuig te mogen besturen. Dat is nodig om aan de bestaande regelgeving te voldoen. “Uiteindelijk is het echter de bedoeling dat de luchttaxi’s zich volledig geautomatiseerd verplaatsen, waardoor een vliegbrevet niet langer is vereist”, betoogde de topman van Volocopter.

Stedelijke mobiliteit

“De markt van de stedelijke mobiliteit beschikt over een gigantisch potentieel”, wierp Reuter nog op. “We spreken hier over een activiteit die in totaal een waarde van meer dan 10 biljoen dollar kan hebben. Volocopter verwacht in zijn sector tegen het midden van volgend decennium een markt met een waarde van ongeveer 300 miljard dollar te kunnen bedienen.”

“De doorbraak van de elektrische luchtvaart komt in Frankrijk steeds dichterbij”, benadrukte ook Edward Arkwright, adjunct-directeur van de Groupe Aéroports de Paris, die samen met Volocopter aan het project werkt. “Volocopter biedt een levendig inzicht in de mogelijke toekomst van een innovatieve en uitstootvrije luchtvaart.”

“De demonstraties die tijdens de Olympische Spelen van Parijs worden voorzien, moeten de basis kunnen leggen voor de uitbouw van een sterk industrieel kader voor de organisatie van de stedelijke luchtmobiliteit in Frankrijk.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20