Boeing en Porsche werken aan vliegende elektrische auto

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en de Duitse sportwagenbouwer Porsche hebben een akkoord gesloten om samen met vliegende elektrische wagen te ontwikkelen. Dat hebben de twee partijen gemeld. Financiële details over de plannen werden niet meegedeeld. Airbus en Porsche gaven voorlopig ook geen streefdatum voor de marktintroductie van de vliegende auto. 

Mogelijke prijsniveaus werden evenmin bekendgemaakt.

Snelheid en efficiëntie

Boeing en Porsche zeggen de mogelijkheden van de stedelijke luchtvaart te willen exploreren. Op die manier willen de twee partners naar eigen zeggen het stadsverkeer naar het luchtruim  uitbreiden. De vliegende elektrische wagen zal verticaal stijgen en landen. 

Porsche verwijst naar een eigen studie waaruit blijkt dat de introductie van het stedelijk luchtvervoer vanaf het midden van volgend decennium een sterke versnelling zou kunnen kennen. Dat is volgens de Duitse autobouwer een reden om zich nu op die evoluties te beginnen focussen.

Porsche zegt dat nieuwe transportopties de reiziger sneller en efficiënter zullen kunnen verplaatsen dan met de huidige conventionele transportmiddelen over het land mogelijk is. Daarbij zou het bovendien mogelijk zijn om lagere kosten met een superieure flexibiliteit te combineren. 

Chaotisch stadsverkeer

Vooraleer de technologie echter een commerciële toepassing kan krijgen, zullen nog een aantal hindernissen moeten worden overwonnen. Onder meer is nood aan een beheerssysteem voor het luchtverkeer, dat in staat moet zijn een chaotische stadsomgeving onder controle te houden.

Over de hele wereld werken bedrijven uit het transport en de technologie aan de ontwikkeling van drones en andere toepassingen die meer flexibele opties kunnen aanbieden voor het vervoer van mensen en goederen in de stadscentra.

De Duitse startup Volocopter, ondersteund door Daimler en de Chinese Zhejiang Geely Holding Group, voltooide onlangs een testvlucht in Stuttgart met een prototype dat eruit ziet als een kruising tussen een helikopter en een drone.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20