Gebouwen worden voorzien van landingsplaats voor vliegende taxi’s

De stad van de toekomst zal door de nieuwe vormen van mobiliteit in sterke mate worden beïnvloed. Daarbij zal ook de vliegende taxi een impact hebben op de stedelijke architectuur. Dat betoogt Dan Kodsi, ontwikkelaar van het Paramount Worldcenter in het centrum van de Amerikaanse stad Miami.

Kodsi, chief executive van ontwikkelaar Royal Palms Companies, kondigde daarbij aan het dak van het complex aan te passen, zodat het gebouw in de toekomst een landingsplaats kan bieden voor vliegend personenvervoer. Er wordt een landingsplatform aangelegd, terwijl de rest van de oppervlakte onder meer zal worden ingevuld met een lobby waar de pendelaars op hun vervoer kunnen wachten.

Vliegend personenvervoer

“De dakinfrastructuur van de toekomstige steden zal ongetwijfeld worden ingericht om vliegend personenvervoer mogelijk te maken,” benadrukt Dan Kodsi tegenover de Amerikaanse krant Miami Herald. “Een verplaatsing vanuit het centrum van Miami naar Palm Beach neemt op dit ogenblik bijna twee uur in beslag. Wie echter op het dak van zijn appartement in een vliegende taxi kan stappen, heeft voor datzelfde traject slechts dertig minuten nodig.”

“Op die manier kunnen de residenten ontsnappen aan de zware verkeersdruk waarmee de stadscentra steeds vaker te maken zullen krijgen.”

Kodsi zegt geïnspireerd te zijn door het project Elevate van Uber, dat in de toekomst de uitbouw van een gepersonaliseerd luchtverkeer in het vooruitzicht stelt. Uber hoopt in de loop van de volgende vijf jaar in de Amerikaanse steden Los Angeles en Dalles vliegende taxidiensten te kunnen inzetten met toestellen die verticaal kunnen landen en opstijgen.

Dubai

Kodsi erkent wel dat de technologie in de Verenigde Staten door een aantal wettelijke en regelgevende beperkingen nog niet maximaal kan worden ontplooid. In Dubai zijn al wel tests uitgevoerd met toestellen die verticaal kunnen landen en opstijgen. Larry Page, één van de oprichters van Google, werkt aan de inzet van vliegende taxi’s in Nieuw-Zeeland.

Het Paramount Miami Worldcenter zou in de lente volgend jaar worden opgeleverd. De toekomstige landingssite voor vliegende taxi’s wordt voorlopig volledig met glas overkoepeld en zal door de residenten als uitkijkplatform kunnen worden gebruikt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20