Olieprijzen dalen licht na signalen van stijgende productie Saoedi-Arabië

De prijzen van de benchmarks van ruwe olie dalen na een verwachte aankondiging van een toename in de olieproductie door de OPEC+, de belangrijkste olieproducerende landen. Aandelenmarkten reageren over het algemeen positief.

Ruwe olie daalde donderdag tot 3 procent nadat de Financial Times meldde dat de Saoedi’s bereid zijn om de productie te verhogen. De reden daarvoor zou een aanzienlijke daling in de Russische productie als gevolg van de westerse sancties zijn.

“Goed signaal voor wereldeconomie en de inflatiebestrijding”

Nadat dinsdag de prijzen van ruwe olie hun hoogste piek in bijna twee maanden bereikten, zijn ze weer gekalmeerd. WTI ruwe olie zakte tot net onder 112 dollar per vat, maar steeg in de loop van de namiddag terug naar 114 dollar. Brent ruwe olie daalde tot 112,50 dollar per vat en stabiliseerde op 115,50 dollar.

Eerder had Saoedi-Arabië, het belangrijkste OPEC-land, de verzoeken van de Verenigde Staten om de olieproductie te verhogen afgewezen. De Saoedi’s waren een quotum overeengekomen met andere OPEC-landen. De vrees voor een wereldwijde recessie door de torenhoge brandstofprijzen zou het land nu op andere gedachten hebben gebracht, bericht CNN.

Een stevige daling van de prijzen aan de pomp is echter niet in het vooruitzicht, menen experts. “Niets van dit alles zal het raffinageknelpunt verlichten waardoor de benzine- en dieselprijzen wereldwijd de pan uit rijzen. Het zou een zeldzaam goed signaal kunnen zijn voor de wereldeconomie en de inflatiebestrijding”, zegt OANDA-analist Jeffrey Halley aan het persbureau Reuters. “Het is zeker niet in het belang van de OPEC om de wereld in een recessie te sturen”, voegde hij nog toe.

Reactie op beurzen

De aandelenmarkten in Europa reageren bijna allemaal voorzichtig positief. De aandelenindex Euro Stoxx 50, die de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone vertegenwoordigt, steeg vandaag met zo’n 0,59 procent, of 22,18 basispunten. De belangrijkste Duitse beurs DAX kon een winst van 0,54 procent, of 77,67 basispunten optekenen. Ook de BEL 20 ging licht omhoog, met 0,14 procent, of 5,39 basispunten.

De Amerikaanse beurzen waren minder positief. De Dow Jones Industrial Average verloor 0,37 procent, maar de Nasdaq 100 opende licht positief met een winst van 0,048 procent.

(ns)

Meer