Olieprijs: ’s Werelds grootste olie-importeur wordt wakker, en dat is veel belangrijker dan een prijsplafond voor zwart goud uit Rusland

Olieprijs: ’s Werelds grootste olie-importeur wordt wakker, en dat is veel belangrijker dan een prijsplafond voor zwart goud uit Rusland
Olie pompen in Rusland, de Singaporese minister van Buitenlandse Zaken Vivian Balakrishnan en het pas heropende Silk Road-skigebied in China. (Getty Images)

Maandag hebben de G7, de Europese Unie en Australië een prijsplafond voor Russische ruwe olie vastgesteld op 60 dollar per vat. Zal dit de koopsommen wereldwijd doen dalen? Mogelijk niet. Want er is nog een andere factor die de tegenovergestelde trend kan veroorzaken.

Waarom is dit belangrijk?

Door de prijs van Russische ruwe olie af te toppen, hopen de westerse mogendheden de financiën van het Kremlin en zijn vermogen om oorlog te voeren in Oekraïne te ondermijnen. Het plafond is echter niet te laag, zodat Rusland olie kan blijven oppompen. De Russische olieproductie mag namelijk niet worden geraakt; zo zouden de wereldprijzen kunnen klimmen. Volgens Brussel zal het ingevoerde mechanisme "de markten helpen stabiliseren" en "rechtstreeks ten goede komen aan opkomende economieën en ontwikkelingslanden".

In het nieuws: De minister van Buitenlandse Zaken van Singapore waarschuwt voor een andere factor.

  • Op CNBC benadrukte Vivian Balakrishnan dat de geleidelijke heropening van China de vraag naar het zwarte goud zou doen toenemen en zo de wereldprijzen zou opdrijven.

De details: “belangrijker dan het Russische plafond voor ruwe olie”.

  • “De heropening van China na de pandemie zal een belangrijkere motor voor de olieprijzen zijn dan het Russische olieplafond”, zei de Singaporese minister.
  • “Ik verwacht een aanzienlijke heropening. Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de wereldeconomie, meer dan het olieprijsplafond.”
    • China is namelijk de grootste olie-importeur ter wereld.

Chinese reus ontwaakt uit sluimer

Ingezoomd: Het Chinese ‘Zero COVID’-beleid verliest geleidelijk aan stoom.

  • Het is nog te vroeg om te spreken van een echte heropening na drie jaar van hardvochtige coronamaatregelen, maar er zijn duidelijke signalen dat ze eraan komt.
  • De afgelopen dagen hebben verschillende steden, waaronder Beijing en Shanghai, winkels weer toegelaten te openen en hun eisen inzake PCR-tests versoepeld.
  • En er zijn extra inspanningen aangekondigd om ouderen te vaccineren. Ook dit zou een teken kunnen zijn dat het land zich voorbereidt op een ‘grand reopening’.
  • Deze besluiten volgen op protesten die een week geleden uitbraken in een dozijn Chinese steden. Betogers die geërgerd waren door de hardvochtigheid van de maatregelen, eisten versoepelingen. Sommigen eisten zelfs het vertrek van president Xi Jinping.

Uitgezoomd: naar de (her)opbouw van een voorraad.

  • Rob Thummel, portefeuillebeheerder bij Tortoise Capital, wijst erop dat China niet alleen olie nodig heeft voor zijn heropening, maar ook zwart goud wil inslaan om een grotere voorraad aan te leggen.
    • Een wens die verband houdt met de energiecrisis in Europa, die meer dan ooit het belang van energiezekerheid heeft aangetoond.
    • Ook dit zal overigens de prijzen opdrijven.

Russische schaduwvloot

  • De landen die het Russische prijsplafond voor ruwe olie hebben ingevoerd, verzekeren 90 procent van alle ladingen in de wereld. Gehoopt wordt dat dit voldoende zal zijn om de prijs van het Russische zwarte goud over zo goed als de hele wereld in te perken.
    • Landen die dit maximumtarief – dat door Moskou sterk wordt bekritiseerd – niet wensen te volgen, kunnen duurdere Russische ruwe olie blijven kopen. Maar zij zullen het moeten stellen zonder westerse diensten om die te verwerven of te vervoeren.
    • Rusland zou intussen werken aan de opbouw van een eigen vloot olietankers, die de levering aan zijn meest waardevolle klanten kan overnemen.
    • Landen als China en India zouden van deze vloot gebruik kunnen maken om het door de westerse mogendheden ingestelde prijsplafond te omzeilen.

(lb/mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.