Olieprijs en oliebedrijven onder druk op Wall Street

Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips stonden maandag bij de opening van de beurzen in New York op verlies. De beurskoersen gingen omlaag in het kielzog van de dalende olieprijzen, na onder meer een nieuw rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties en zorgen over de vraag naar olie. Ook in Europa leverden olieconcerns al in.

Volgens de onderzoekers kan de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. VN-chef António Guterres noemde het rapport “de doodsklap voor fossiele brandstoffen”, weet persbureau Belga.

De Dow-Jonesindex ging in de eerste handelsminuten 0,2 procent omlaag tot 35.135 punten. De breder samengestelde S&P 500 leverde 0,1 procent in tot 4.430 punten. De Nasdaq ging een fractie omhoog tot 14.841 punten.

Maar niet alleen het klimaatrapport, ook de verdere verspreiding van de Deltavariant van het coronavirus en een onverwachte groeivertraging van de Chinese export wakkerden de zorgen aan over de vraag naar ruwe olie.

Een vat Amerikaanse WTI-olie kostte maandag ruim 4 procent minder, tot 65,43 dollar. Dat is de laagste prijs sinds mei. Brentolie, afkomstig uit de Noordzee, werd ook 4 procent goedkoper tot 67,88 dollar per vat. ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron verloren meer dan 1,5 procent in beurswaarde.

Lees ook: ‘Big oil’ investeert amper in duurzame energie

Meer
Lees meer...
Markten
BEL20