‘ExxonMobil heeft investeerders niet misleid over klimaatverandering’

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft investeerders niet proberen te misleiden over de kosten van de maatregelen die in de strijd tegen de klimaatverandering moesten worden genomen.

Dat heeft het Hooggerechtshof in New York geoordeeld. Hiermee komt een einde aan een geding dat vier jaar heeft aangesleept.

Letitia James, de openbaar aanklager van New York, had ExxonMobil voor de rechter gedaagd. Volgens haar had de houding van het bedrijf zijn investeerders een verlies van 1,6 miljard dollar gekost.

Onderschatting

James had daarbij aangevoerd dat het olieconcern twee verschillende cijfers had gebruikt om de risico’s van de klimaatverandering te berekenen. Een cijfer zou alleen voor intern gebruik zijn voorbehouden. Een tweede bedrag, bedoeld voor openbare berichtgeving, zou die risico’s volgens de openbaar aanklager echter zwaar hebben onderschat.

ExxonMobil heeft de aantijgingen van de staat New York echter steeds tegengesproken. Het bedrijf voerde daarbij aan dat er wel degelijk een geldige verklaring was voor het gebruik van uiteenlopende cijfers. Ze zouden immers andere karakteristieken hebben gehad.

Volgens rechter Barry Ostrager waren er voldoende aanwijzingen dat de claim van de onderneming met de waarheid strookte. Ostrager wees er ook op dat James er niet in geslaagd was om ook maar een investeerder te laten getuigen door ExxonMobil in deze kwestie misleid te zijn geweest. Nochtans had de openbaar aanklager dergelijke getuigenissen vooraf beloofd.

Verspilling

‘De uitspraak van de rechter maakt duidelijk dat het bedrijf zich steeds correct heeft opgesteld,’ aldus ExxonMobil in een reactie. ‘De onderneming heeft zijn investeerders steeds accurate informatie over de risico’s van de klimaatverandering verstrekt.’

‘Rechtszaken die miljoenen dollar belastinggeld verspillen, dragen op geen enkele manier bij om de opwarming van de aarde te helpen bestrijden.’

Na een onderzoek van verscheidene jaren, werd ExxonMobil vorig jaar door openbaar aanklager James in beschuldiging gesteld. Het proces ging in oktober van start.

James stelde in een reactie dat het geding, ondanks haar verlies in de rechtszaal, ExxonMobil toch had verplicht openbaar rekenschap te geven over zijn beleid ten opzichte van de klimaatverandering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20