De olieprijs lag vandaag voor het eerst in twee jaar boven de 70 dollar per vat. Dit doet leden van de Organisatie van Olie-exporterende Landen, beter bekend als OPEC, de olieproductie opdrijven.
Het OPEC-samenwerkingsverband en zijn bondgenoten kwamen overeen om de productie vanaf juli met 450.000 vaten per dag te verhogen. Ondertussen zal Saoedi-Arabië de reductie van zijn olieproductie – met één miljoen vaten per dag – geleidelijk aan afbouwen.
Deze beslissing geeft uiting aan ‘het vertrouwen van de OPEC in de gestegen vraag naar olie en een daling van de wereldwijde aanbodovervloed’, aldus WSJ.
Bull-recept
‘Het bull-recept voor de oliemarkt is nog steeds intact: een heroplevende vraag, een gedempte reactie van de Amerikaanse schalieolie, samen met een gecontroleerd en restrictief aanbod van de OPEC. Dat resulteert in verdere dalingen van de voorraden en nog hogere olieprijzen’ aldus Bjarne Schieldrop, hoofd grondstoffen-analyse bij de Zweedse bank SEB.
‘De groei van de vraag overtreft de toename van het aanbod, zelfs als rekening wordt gehouden met de overeengekomen maandelijkse OPEC-productieverhogingen’, liet Ann-Louise Hittle, vice-president Macro Oils bij adviesbureau Wood Mackenzie, optekenen. ‘Vasthouden aan de verhogingen die tijdens de bijeenkomst in april zijn gepland, is wat de markt nodig heeft,’ voegde zij eraan toe.
Het oliekartel en geallieerde landen zeiden op donderdag 1 april 2021 dat ze besloten hadden om geleidelijk zo’n 2 miljoen vaten per dag aan de olieproductie toe te voegen, van mei tot juli. Dit gold als ‘voorzichtig bewegend in gelijke tred met het herstel van de wereldeconomie van de Covid-19 pandemie.’
Iran
De plannen van OPEC voor na juli zijn nog niet bekendgemaakt. Dat komt deels omdat er onderhandelingen gaande zijn tussen Iran en Westerse mogendheden om een nucleaire deal nieuw leven in te blazen en mogelijk economische sancties tegen Teheran op te heffen.
Zowel de olieprijzen als het toekomstige OPEC-beleid zouden beïnvloed kunnen worden als maar liefst 1,5 miljoen vaten Iraanse olie per dag terugkeren op de markt. De Iraanse olieproductie wordt momenteel de beperkt door Amerikaanse sancties.
Het vooruitzicht dat Iran zich weer op de wereldoliemarkt gaat engageren was iets minder rooskleurig toen het Internationaal Atoomagentschap kritiek uitte op het gebrek aan medewerking van het land. Dit deed het agentschap in een verklaring aangaande de ontdekking van niet-aangegeven nucleair materiaal op verschillende locaties in Iran sinds de herfst van 2019.
Lees ook: Olieprijs kan tegen 2050 zakken tot 10 dollar per vat