Tweede reeks Europese lockdowns houdt olieprijs in bedwang

Het toenemend aantal Europese landen dat in lockdown gaat, heeft een nefaste impact op de olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie duikt opnieuw onder de grens van 40 dollar.

De coronacrisis baart de beleggers zorgen. Terwijl het op de Europese beurzen relatief kalm blijft, duiken de olieprijzen opnieuw onder de grens van 40 dollar per vat. De prijs voor een vat Brent-olie is donderdagmiddag omstreeks 11 uur gedaald tot 39.98 dollar. De prijs voor een vat Amerikaanse WTI-olie is rond datzelfde tijdstip gedaald tot 37.59 dollar.

Europese lockdowns wegen op olieprijs

De plotse daling van een vat Brent-olie is opvallend omdat de prijs begin deze week nog afstevende op een winst van 8 procent, na een zwaar verlies de afgelopen twee weken. Op het dieptepunt klokte de prijs af op 37,94 dollar per vat.

Sinds de start van de coronacrisis slagen de olieprijzen er nauwelijks in om boven de grens van 40 dollar per vat te blijven. Enkel tijdens de iets kalmere zomermaanden kon bijvoorbeeld de prijs van een vat Brent-olie boven die grens blijven. Voor de start van de coronacrisis schurkte de olieprijs (Brent) nog aan tegen de grens van 60 dollar per vat.

WTI-olie kreeg het bij de start van de coronacrisis nog zwaarder te verduren. In april ging de prijs even onder de grens van 0 dollar. Al lag er toen wel een technische reden achter die opvallende crash.

Hoe dan ook lijkt de crisis voor de oliesector nog niet achterwege te zijn. Vraag is hoe de OPEC-landen en Rusland gaan reageren. Ze vergaderen eind deze maand over een mogelijke verlenging van de productiebeperking. Momenteel halen de olielanden bijna 8 miljoen vaten van de markt af om de zwakke olieprijs te ondersteunen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20