Europese beurzen lassen rustpauze in, maar Galapagos gaat onderuit

De Europese beurzen blijven vrijdag dicht bij huis. In Amsterdam en Parijs zijn er lichte verliezen, terwijl de Brusselse sterindex Bel20 0,27 procent hoger gaat.

Galapagos keldert 5,7 procent na de publicatie van kwartaalcijfers. Het rapport maakt geen melding van de stand van zaken rond het reumamedicijn filgotinib. Het bedrijf heeft gesprekken met de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond rond dat middel, maar er wordt enkel aangegeven dat er ‘in de komende maanden’ meer duidelijkheid zal komen.

Tapijtgroep Balta zag haar omzet tijdens het derde kwartaal met 7,2 procent afnemen tot 144,4 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst steeg met 26,3 procent tot 21,8 miljoen euro, dankzij aanzienlijk verbeterde marges en lagere vaste kosten. Beleggers reageren goedgemutst en stuwen het aandeel 3,98 procent hoger.

Olie en bitcoin

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft tijdens de coronacrisis opnieuw vers geld binnengehaald door elf vliegtuigen te verkopen om ze vervolgens te huren. Na deze deal beschikt easyJet naar eigen zeggen nog over 141 vliegtuigen in eigen bezit, die zowat 41 procent van de vloot uitmaken. Het aandeel moet 1,83 procent prijsgeven in Londen.

In Amsterdam verliest Vopak 1,81 procent. Tijdens het derde kwartaal waren de opslagtanks voor olie van het Rotterdamse bedrijf voller dan anders. De bezettingsgraad lag op 90 procent, tegenover 84 procent in het begin van dit jaar. Het grote aanbod op de oliemarkt deed veel vraag naar opslagcapaciteit ontstaan.

Tot slot nog een blik op de bitcoin, die in een stevige rally zit. Donderdagnacht wipte de bekendste cryptomunt over de grens van 15.000 dollar per stuk. En die rally schijnt ook te blijven duren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20