Oliegigant ExxonMobil zet wereldwijd 14.000 personeelsleden op straat

Het Amerikaanse ExxonMobil gaat de komende twee jaar het wereldwijde personeelsbestand met 15 procent inkrimpen. Eerder deze maand kondigde de uitbater van onder meer de Esso-tankstations al een Europese ontslaggolf aan, met 1.600 bedreigde jobs.

15 procent komt overeen met ongeveer 14.000 banen, waarvan alleen al 1.900 jobs in de Verenigde Staten. Vooral de managementkantoren in Houston in Texas betaalt het gelag. Het bedrijf geeft aan dat de inkrimping van het personeelsbestand het resultaat is van voortdurende reorganisaties en wijzigingen in het werkproces die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.

De negatieve impact van de coronacrisis op de vraag naar de producten van Exxon heeft de urgentie van die veranderingen vergroot, klinkt het. Het Amerikaanse bedrijf kampt met de gevolgen van een lage olieprijs en steeds meer kritiek op het gebruik van die fossiele brandstoffen. Exxon hoopt met het schrappen van de banen ‘de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen’.

Natuurlijke afvloeiingen

Begin oktober kondigde het bedrijf al aan maximaal 1.600 banen te schrappen in Europa. Voor België zou het om 320 van de 2.400 banen gaan. In ons land heeft ExxonMobil een raffinaderij in Antwerpen en polymerenfabriek in Zwijndrecht en het Kempense Meerhout. Het hoofdkantoor bevindt zich in Machelen. ‘Directe ontslagen willen we zoveel mogelijk vermijden’, klonk het toen in een persbericht.

Eind vorig jaar stelde ExxonMobil wereldwijd 74.900 mensen tewerk.

Lees ook: ExxonMobil verdwijnt na 92 jaar uit sterindex Dow Jones

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20