De goudprijs tikt 1.500 dollar (1.300 euro) per ounce (31,10 gram) aan. Dat is de hoogste prijs sinds november. Olie was met 67 dollar (60 euro) per vat dan weer nooit zo duur sinds september.
Dat de handelsoorlog wat is gaan liggen met een eerste minideal tussen China en de VS en dat het oliekartel OPEC extra moeite doet om de olieproductie te beperken is geen slecht nieuws voor de prijs van het zwarte goedje.
Het aantal olievaten dat de VS in hun bezit hebben, daalde de voorbije week met 8 miljoen, meldt het American Petroleum Institute. Dat is meer dan analisten hadden voorspeld. Dat bracht de prijs van Brent-olie, de internationale benchmark, op 67,50 dollar per vat. Dat is zijn hoogste punt sinds september.
Ook de pauze in de handelsoorlog tussen China en de VS doet goed aan de olieprijs. Het bijna 17 maanden durende conflict tussen de twee grootste wereldmachten zette een rem op de internationale groei en dus ook op de vraag naar olie.
Goud
Dat de goudprijs stijgt, is opmerkelijker. Meestal zoeken beleggers hun toevlucht tot het edelmetaal wanneer de globale spanningen toenemen. Daardoor stond de goudprijs begin deze week al 15 procent hoger dan eind 2018. En nu 17 procent, na een klim van vier dagen. Dat is opmerkelijk, gezien de spanningen afnemen.
De belangrijkste reden voor de stijging is de lage rente. Die maakt obligaties minder aantrekkelijk omdat het rendement dan lager is. Heel wat centrale banken verlaagden dit jaar de langetermijnrente om de inflatie te ondersteunen. Hoe lager de rente, hoe minder mensen sparen en hoe meer ze dus uitgeven.
Veilige haven
Doordat sparen niets meer opbrengt, zoeken beleggers andere plaatsen om hun geld te zetten en dan blijkt goud de beste optie. Ook centrale banken kochten in het derde kwartaal 156 ton goud, blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau World Gold Council. Dat is 38 procent minder dan een jaar geleden.
Analisten verwachten een daling van de olieprijs en een stijging van de goudprijs in 2020.