Goudprijs kent sterkste jaarlijkse groei in bijna een decennium door geopolitieke spanningen

Door handelsoorlogen en politieke onrust ging de goudprijs 15 procent omhoog in 2019.

In een wereldwijd klimaat van economische en politieke onzekerheid nemen bezorgde beleggers hun toevlucht tot het edele metaal.

De goudprijs piekte dit jaar met 45.365,06 euro per kilogram op 4 september. Op dat moment woedde de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten het hevigst, wat veel onzekerheid op de markten veroorzaakte.

Toen de twee grootste economieën later een beperkt handelsakkoord bereikten, begon de prijs terug te zakken. Maandag (23 december) stond de teller op 43.000 euro per kilogram. Dat is 15,04 procent hoger dan op het einde van 2018.

Dat is de grootste jaarlijkse groei sinds 2010, toen het met bijna 30 procent omhoog schoot. De voornaamste oorzaken achter die sprong zijn de lage intrestvoeten wereldwijd, spanningen veroorzaakt door de brexit en de handelsoorlog tussen China en de VS.

Door dat politieke en diplomatische tumult ontstond de vrees voor een wereldwijde recessie. In zo’n klimaat beginnen investeerders waardevast goud op te kopen, wat de prijs opdrijft.

Analisten verwachten dat de stijging zich volgend jaar zal doorzetten, aangezien brexit nog niet is opgelost en de handelsoorlog nog steeds woedt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20