Diesel aan de pomp en stookolie vanaf vrijdag een stuk goedkoper

De prijzen van diesel aan de pomp, alsook die van stookolie, dalen vrijdag aanzienlijk in België.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, fluctueren de brandstofprijzen in België enorm hard. Dat komt deels omdat Europa minder olie en geraffineerde producten uit Rusland importeert. 

De essentie: De FOD Economie deelde donderdag het nieuws dat de prijs van zowel diesel als stookolie aanzienlijk zal dalen. Dat komt door prijsschommelingen op de internationale markt, zegt de overheidsdienst.

  • De prijs van diesel (B7) zal vanaf vrijdag dalen met 17,4 eurocent. Het goedje zal vanaf dan nog maximaal 2,020 euro per liter kosten.
  • Ook de hoeveelheid die je voor stookolie (50S) betaalt, gaat omlaag met 12,71 eurocent indien je meer dan 2.000 liter bestelt. Dat is een daling van bijna tien procent. De maximumprijs is vanaf vrijdag 1,2642 euro per liter.
  • Bij bestellingen onder de 2.000 liter, ligt de prijs iets hoger. In dat geval betaal je maximaal 1,2998 euro per liter. Ook hier is sprake van een forse daling.

Opmerkelijk: De prijs op de internationale markten was eigenlijk al op 1 november gezakt, volgens berichtgeving van de VRT.

  • Johan Mattart van de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars vertelde donderdag aan de openbare omroep dat de verlaging nu pas merkbaar wordt door de feestdagen begin deze week.
  • Volgens Mattart is de prijs op de internationale markt gedaald door de angst voor een wereldwijde recessie. Als de economie het niet goed doet, daalt de vraag naar brandstof, wat zich vertaalt in lagere prijzen.

Intussen op de internationale markt

  • Terwijl de prijzen in België nu dalen, beginnen die op de internationale markt echter weer omhoog te gaan. Een vat Brentolie, de referentieprijs voor olie in onze contreien, verhandelde vrijdag voor zo’n 96 dollar per vat.
  • Dat is het hoogste niveau in drie weken tijd. De markten zijn onder meer nerveus omdat het oliekartel OPEC+ vanaf november minder olie is beginnen te produceren. Daarnaast heeft de G7 besloten een vast prijsplafond in te voeren voor Russische ruwe olie.
  • Toch is de prijs de voorbije maanden aanzienlijk gezakt door de aanhoudende angst voor het recessiespook. In juni verhandelde een vat Brentolie nog aan meer dan 120 dollar per vat.

(ns)

Meer