Cryptobeurs Coinbase meent dat cryptomunten een gelijkaardig risicoprofiel hebben als olieprijzen en de koersen van techaandelen.
De waarde van de cryptomarkt kreeg de afgelopen maanden verschillende stevige klappen. Bitcoin, vorig jaar ooit nog 67.500 dollar waard, noteert op het moment van schrijven aan een prijs van 20.300 dollar. Hoewel er stilaan gefluisterd wordt onder cryptopioniers dat de bodem van de “cryptowinter” bereikt is, zijn er enkele duidelijke lessen te trekken uit de meest recente berenmarkt.
De waardedaling van cryptoactiva werd duidelijk aangezwengeld door de Russische invasie van Oekraïne en de opeenvolgende energieschokken. Ook stijgende inflatiecijfers, die centrale banken dwingen om de rente op te trekken, vormen deels een verklaring voor de paniek op de cryptomarkt.
Cryptomunten beginnen feitelijk steeds vaker een verband met de rest van het financiële systeem te vertonen, denkt Coinbase-hoofdeconoom Cesare Fracassi. Dat is opmerkelijk, aangezien cryptomunten zoals Bitcoin juist een veilige opslag van waarde zou moeten bieden tegen inflatie en een alternatief voor het “traditionele” financiële systeem moeten vormen.
“Meer en meer verweven met de rest van het systeem”
Door die groeiende correlatie met traditionele financiën, zouden cryptomunten nu een gelijkaardig risicoprofiel vertonen als investeringen in olie en techaandelen, meent Fracassi. “De markt verwacht dat cryptoactiva meer en meer verweven zullen raken met de rest van het financiële systeem, en dus blootgesteld zullen worden aan dezelfde macro-economische krachten die de wereldeconomie in beweging brengen”, stipt de econoom aan.
Nog volgens Fracassi zou ongeveer twee derde van de verloren marktwaarde van crypto te wijten zijn aan macro-economische factoren. Het overige marktverlies zou te verklaren zijn door een verzwakking van de vooruitzichten voor crypto. Ook techaandelen en olieprijzen zouden bijzonder afhankelijk zijn van macro-gebeurtenissen, zoals een rentebesluit van de Fed.
Bitcoin vertoonde al 70 procent correlatie met techaandelen
Het is dan ook geen geheim dat de koersen van crypto sinds het uitbreken van de COVID-pandemie steeds meer correlatie vertonen met die van techaandelen.
Bitcoin vertoonde in april nog een 40-daagse correlatie van 0,69 met techaandelen op de Nasdaq, wat betekent dat de koersen voor bijna 70 procent in dezelfde richting gingen. Legendarisch effectenmakelaar Jordan Belfort riep beleggers op om Bitcoin te behandelen als een opslag van waarde, zodat het in de toekomst zich minder zou gedragen als een techaandeel en meer als een object van waarde.
(as)