Officieel: Britten bannen Huawei uit 5G-netwerk. België ziet minder graten

Het Verenigd Koninkrijk zal de Chinese telecomuitruster Huawei uitsluiten van zijn 5G-netwerk. Dat heeft de Britse regering aangekondigd.

Volgens de regering houdt het gebruik van Huawei een nationaal veiligheidsrisico in, zo zei minister van Digitale Zaken Oliver Dowden. Concreet zal het vanaf eind dit jaar verboden zijn om nog apparatuur te kopen van Huawei, en tegen 2027 moet het huidige Huawei-materiaal verwijderd zijn. De beslissing dreigt de relaties met China onder spanning te zetten.

Amerikaanse druk

In januari had de Britse overheid nog beslist dat Huawei maximaal 35 procent van de niet-gevoelige delen mocht aanleveren, tot groot ongenoegen van de Amerikanen. Over de plas staat Huawei namelijk op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage.

De laatste weken leek Brits premier Boris Johnson opeens z’n kar te keren. Een Amerikaans embargo zorgt ervoor dat Huawei niet meer aan bepaalde onderdelen kan raken, waardoor de 5G-technologie een stuk minder veilig wordt. Ook is het Verenigd Koninkrijk bezorgd over de rol van China in de coronacrisis en over de veelbesproken veiligheidswet voor Hongkong. Die verbiedt het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging.

Redenen genoeg om de rol van Huawei nu dus te heroverwegen en in de ban te slaan in het domein van 5G.

België

In eigen land komt er niet meteen een beleidsaanpassing, schrijft De Standaard. België volgt de Europese richtlijnen, die bepalen dat leveranciers ‘met een hoog risico’ – lees: Huawei – geen deel mogen uitmaken van de ‘kern’ van 5G. Aan de niet-gevoelige delen van het netwerk mag Huawei wel meewerken. ‘Uit de risicoanalyse die werd gemaakt, blijkt dat we veilig zitten’, reageert minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld).

‘Geen zorgen’

Terwijl de Amerikaanse ambassadeur druk blijft uitoefenen op ons land – ‘elk Chinees bedrijf is reden voor bezorgdheid’, zei hij in de krant -, hopen de Belgische telecomoperatoren dat alles blijft zoals het is. Allemaal werken ze al samen met Huawei, vanwege de prijs en kwaliteit. ‘Qua veiligheid zien wij geen indicaties dat we ons zorgen moeten maken’, legt woordvoerder Fabrice Gansbeke uit.

Michaël Trabbia, nog heel even topman van Orange België en binnenkort directeur technologie en innovatie bij de Franse moedergroep, waarschuwde al voor de financiële impact van een Huawei-ban. Hij hield een pleidooi voor zoveel mogelijk concurrentie.

En de Chinese technologiegigant zelf zwaait met een bestelde studie, die aangeeft dat een ban van ‘een voorname speler’ de uitbouw van 5G-technologie jaarlijks 65 miljoen euro duurder zou maken. Er is sprake van een gemiste economische groei van 1,1 miljard euro tegen 2035.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.