Oesters kunnen Hongkong mogelijk tegen stijgende zeespiegel beschermen

Mogelijk kunnen oesters de inwoners van Hongkong tegen de gevolgen van klimaatverandering helpen beschermen. Dat zeggen verantwoordelijken van de internationale milieuvereniging Nature Conservancy. Volgens de natuurbeschermers zouden de oesterriffen, die tot drie meter hoog kunnen reiken, kunnen fungeren als een eerste barrière om stormen af te zwakken en de schade in dorpen en steden langsheen de kustlijn beperken.

De oesterkweek bestaat in Hongkong al minstens zevenhonderd jaar. Nature Conservancy wil die traditionele activiteit gebruiken om het gebied tegen de effecten van de klimaatverandering te helpen beschermen. De volgende vijf tot tien jaar wil de organisatie op diverse locaties in het gebied miljoenen oesters herintroduceren.

‘Ongeveer 80 procent van de oesterriffen in de wereld zijn echter door de menselijke activiteit verdwenen,’ zegt Joe Cheung Ho-yi, educatief verantwoordelijke bij Nature Conservancy. ‘Volledige riffen werden uitgegraven voor onder meer bemesting of woningbouw.’

Overstromingen

Berekeningen van de organisatie Climate Central geven aan dat de stijging van de zeespiegel in Hongkong ruim 850.000 mensen in problemen zou kunnen brengen. ‘Zelfs met een matige stijging van de zeespiegel zouden in Hongkong tegen eind deze eeuw 1,3 miljoen mensen jaarlijks door overstromingen kunnen worden getroffen,’ aldus de onderzoekers.

Boze Hancock, maritiem specialist bij Nature Conservancy, wijst erop dat de impact van de stijgende zeespiegel meestal het zwaarst wordt gevoeld in combinatie met extreme evenementen zoals tyfoons, orkanen of tsunami’s. Op die manier kunnen overstromingen immers beduidend grotere schade aanrichten.

‘Hier kunnen maritieme biotopen echter een belangrijke rol vervullen,’ beklemtoont Hancock. ‘Oesterriffen creëren een wrijving tussen de golven en de zeebodem. Daardoor kunnen de opkomende golven worden vertraagd en wordt een natuurlijke waterkering gecreëerd.’

Biodiversiteit

Nederland heeft al experimenten uitgevoerd met een combinatie van oesterriffen en dijken. De riffen werden daarbij gebruikt om de schade aan de dijken te beperken. 

De creatie van een oesterrif kan meer dan duizend jaar in beslag nemen. Het blijkt echter mogelijk dat proces te versnellen door de aanleg van een betonnen basis waarop de oesterlarven kunnen groeien. Naarmate de oesters groeien kunnen de riffen ook fungeren als filters om vervuild water te reinigen.

Een enkele oester zou met zomerse temperaturen tot tweehonderd liter per dag kunnen reinigen. Tevens kunnen de oesters de biodiversiteit van de moddervlaktes versterken. Tijdens laagtij kunnen ze immers een onderkomen bieden aan jonge krabben en vissen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20