Het meest ondergewaardeerde voordeel van Oekraïnes HIMARS-raketsystemen

De vernietigende Amerikaanse HIMARS-raketsystemen verwoestten volgens Oekraïne al zeker 50 Russische munitiedepots. De psychologische impact van de HIMARS valt niet te onderschatten.

De recente successen van het Oekraïense leger aan het oostfront worden door het land vooral toegedicht aan het gebruik van diverse HIMARS-systemen. Dat zijn langeafstandsraketten die bijzonder mobiel zijn en doelwitten kunnen bestoken vanop een veilige afstand tot wel 80 kilometer.

Oekraïne meent dat het met de door de VS geleverde HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) al zeker 50 Russische munitiedepots kon opblazen. Ook zou er een Russische generaal aan flarden geschoten zijn door zo’n raketsysteem.

Experten zeiden tegen Insider dat de efficiënte raketsystemen ook een tweede troef bieden aan Oekraïne. De troepen van het land zouden namelijk een enorme motivatieboost ondervinden door de wapens, wat hen de kracht en wil zou kunnen geven om verder te vechten tegen de Russische invallers. Omgekeerd fungeert het gebruik van de HIMARS als een vorm van psychologische oorlog voor de Russen en zou het moraal van de Russische troepen een stevige klap kunnen krijgen.

Motivatieboost belangrijker dan eender welk soort wapen

“De aanblik van HIMARS geeft Oekraïners hoop. Het schaadt de Russische vooruitgang en kan een psychologisch effect hebben dat in het begin demoraliserend kan zijn voor Russische soldaten”, zegt Marina Miron, expert militaire ethiek aan het King’s College London Center, tegen Insider

De HIMARS bevestigen ook dat de westerse steun voor Oekraïne sterk genoeg is om Rusland te bekampen en bovendien niet verzwakt. “Het leveren van HIMARS toont de toewijding van westerse landen om Oekraïne te steunen en stuurt een boodschap aan de politieke en militaire leiders van de Russische Federatie”, meent Miron. 

Die soort psychologische boost zou wel eens belangrijker kunnen zijn voor het Oekraïense leger dan eender welk soort wapen aan het front. Ondertussen kregen de HIMARS in het land al een soort mythologische status.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20