“Oekraïne zal offensief geen vier maanden meer kunnen volhouden”: expert vreest lastige winter

Kan Oekraïne zijn offensief verderzetten, of keert de aankomende winter alles om? Komen de Russen weer aan zet? Officier Tom Simoens, professor geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, laat zijn licht schijnen over het mogelijke verloop van de oorlog.


Beluister hier het volledige interview met Tom Simoens:


Waarom is dit belangrijk?

Rusland en Oekraïne hadden beiden een andere strategie vorige winter. De vraag is of de geschiedenis zich herhaalt, en of Oekraïne het offensief verder kan zetten.

Simoens brengt de situatie van vorige winter in herinnering:

  • Vorig jaar heeft Oekraïne de winter gebruikt op een militair logische manier. Namelijk geen grote offensieven, maar wel de heropbouw en reorganisatie van het leger. Het heeft de eenheden getraind en uitgerust met nieuw Westers wapentuig.
  • Rusland heeft de winter gebruikt om een offensief uit te voeren. Een strijd bij onder andere Bachmoet met de Wagner Group. Maar Rusland is op het hele oostelijke deel van het front in de aanval getrokken, met weinig resultaat.

Stopt het offensief van Oekraïne?

  • “Deze winter kan Rusland opnieuw troepen achter de hand houden. Er is nog altijd een concentratie in Loehansk van toch minstens enkele tienduizenden Russische eenheden. Dat zijn militairen waarvan we niet goed weten wat die daar zitten te doen. Mogelijks zitten zij te wachten tot het Oekraïense offensief wat vastloopt, om dan zelf terug het initiatief te nemen”, aldus Simoens.
  • “Ik zeg niet dat het Oekraïense offensief volledig gaat stoppen, maar het weer zal toch een beperking zijn. Wielvoertuigen rijden zich vast in een dun laagje modder. Twintig centimeter modder is voldoende. Gemechaniseerde operaties zullen moeilijker worden. Aan de andere kant kun je opwerpen dat er nu al veel infanterie-operaties zijn waarbij infanterie te voet of met rupsvoertuigen oprukt. Dat kan je in de winter en zelfs in natte omstandigheden ook nog doen.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Beuken met artillerie

  • “Het zou mij verbazen dat Oekraïne dit nog vier maanden kan volhouden, want ook de tol aan Oekraïense zijde is zeer hoog. Het initiatief zal een beetje in het midden blijven, omdat beide partijen uitgeput zijn. Of misschien neemt Rusland opnieuw het initiatief in de winter. Al verwacht ik daar niet veel van”, aldus Simoens.
  • “Het Russische leger heeft het voorbije jaar niet veel blijk gegeven van verfijnde aanvallen. Dat wordt gewoon weer beuken met artillerie. En vervolgens infanterie die vooruit probeert te stormen, in een soort van menselijke golven. We zullen meer van hetzelfde zien. Een loopgravenstrijd, kleine langzame marsen bestaande uit kleine opeenvolgende infanterieaanvallen, zowel aan Oekraïense als aan Russische zijde.”

(nd)

Meer