Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé maakte vandaag bekend dat het geen winst maakt met zijn activiteiten in Rusland. Het concern kwam de laatste dagen steeds verder onder druk te staan, omdat het zich ondanks de Russische invasie niet volledig heeft teruggetrokken uit het land.
Vorige week publiceerde de Oekraïense regering een lijst van bedrijven die hun activiteiten in Rusland nog niet volledig hebben opgeschort. De regering in Kiev beweerde daarbij dat deze bedrijven medeplichtig zijn aan de dood van onschuldige burgers in Oekraïne. Op deze lijst stond onder andere de naam van Nestlé.
Persoonlijk contact
Denys Shmyhal, premier van Oekraïne, nam zelfs rechtstreeks contact op met de CEO van Nestlé, Mark Schneider. De premier poogde Schneider ervan te overtuigen om zich volledig terug te trekken uit Rusland, omdat die markt slechts 2 procent van de wereldwijde inkomsten van het bedrijf uitmaakt. Het was tevergeefs.
Eerder deze maand stopten de Zwitsers – in een reactie op de Russische invasie – wel de verzendingen van niet-essentiële producten naar Rusland, zoals Nespresso-capsules en San Pellegrino-flessenwater. Ontbijtgranen en babyvoeding bleef Nestlé verkopen.
Dit was volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenski echter niet genoeg. Zelenski richtte zich vorige week persoonlijk tot Nestlé, omdat het bedrijf nog steeds – in een uitgeklede vorm – zaken doet in Rusland. Hij waarschuwde het concern voor een “enorme” reputatieschade op de lange termijn en beschuldigde Nestlé van het gebruik van “goedkope PR”.
Dit leidde ertoe dat er op sociale media snel grafieken gingen circuleren met details over de merken die daadwerkelijk eigendom van Nestlé zijn, zodat consumenten wisten welke producten ze moesten vermijden.
Angst voor boycot
Doordat Nestlé bang was geconfronteerd te worden met een consumentenboycot, benadrukte een woordvoerder in een verklaring dat het bedrijf geen winst maakt in Rusland. Het laat de precaire situatie van Nestlé en andere bedrijven zien. “We doen geen investeringen meer en maken geen reclame voor onze producten. Dat we de bevolking voorzien van belangrijk voedsel, betekent niet dat we gewoon doorgaan zoals voorheen”, zo laat de onderneming weten.
Gedurende het verloop van de oorlog in Oekraïne neemt de druk van de internationale gemeenschap op multinationals toe. Ondanks verschillende Europese sancties doen verschillende westerse bedrijven nog steeds zaken in Rusland. Onder deze ondernemingen bevinden zich de concerns Pfizer, Koch Industries, Subway en Credit Suisse.
Ook de farmaceutische industrie worstelt met het vraagstuk. Enerzijds kunnen sancties tegen Rusland bijdragen met het op de knieën brengen van het Poetin-regime. Anderzijds is de gezondheid van duizenden Russen afhankelijk van westerse medicijnen, waardoor maatregelen een hoop burgers kunnen schaden.
(mah)