Aandeelhouders zetten toekomst zinkbedrijf Nyrstar op losse schroeven

Op maandag hebben de aandeelhouders van Belgische zinkgroep Nyrstar tegen de voortzetting van de activiteiten gestemd. Er komt dus ook geen kapitaalvermindering. Dat zou einde verhaal kunnen betekenen voor het bedrijf.

Nyrstar laat weten akte te nemen van de beslissing van de aandeelhouders, en meldt dat de raad van bestuur een nieuwe buitengewone algemene vergadering zal samenroepen om formeel te beslissen over de ontbinding.

Volgens De Tijd waren maandag slechts een handvol aandeelhouders afgezakt naar Antwerpen voor de vergadering en was Trafigura, met 24,4 procent van de aandelen de grootste partij, niet aanwezig. Eenenzestig procent van de aanwezige aandeelhouders stemde tegen de voortzetting van de activiteiten, maar die meerderheid vertegenwoordigt nog geen 2 procent van het totaal aantal aandelen.

Verlies van 207 miljoen euro

Nyrstar heeft woelige maanden achter de rug. Het boekjaar 2018 werd afgesloten met een verlies van 650 miljoen euro en ook in de eerste helft van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 207 miljoen euro. Het eigen vermogen was vorig jaar negatief, terwijl de zinkgroep een zware schuldenlast torste.

Trafigura kreeg begin dit jaar dan via een schuldherschikking de controle over de activa van Nyrstar. De operatie was omstreden omdat kleine aandeelhouders van Nyrstar daardoor de facto ‘onteigend’ zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20