Nvidia groeit nog harder dan gedacht: +262 procent dankzij AI

Het blijft waanzinnig hard gaan met chipmaker Nvidia. De omzet in het recentste kwartaal verdrievoudigde ruim tegenover een jaar eerder. De spectaculaire groei heeft alles te maken met de doorbraak van artificiële intelligentie.

De cijfers: Nvidia klopt de verwachtingen van analisten en groeit dus nog harder dan aangenomen:

  • De omzet in het recentste kwartaal – van februari tot april in Nvidia’s boekhouding – klokt af op 26 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog maar 7,2 miljard dollar.
  • Of nog: Nvidia groeit met 262 procent. Dat is ruim een verdrievoudiging – en zelfs bijna een verviervoudiging – op amper een jaar tijd.
  • Ook de winstcijfers laten ongeziene groeicijfers zien: de kwartaalwinst verzevenvoudigde op een jaar tot bijna 14,9 miljard dollar.
kwartaalcijfers Nvidia

De eerste beursreactie: De beleggers reageren enthousiast en sturen het aandeel in de voorlopige handel voorbeurs 6 procent hoger, tot boven de kaap van 1.000 dollar. De beurskoers is sinds het jaarbegin al bijna verdubbeld.

Belangrijkste bedrijf ter wereld?

Meer duiding: Van Meta tot OpenAI, de hele techwereld is afhankelijk van Nvidia.

  • Nvidia staat bekend als de toonaangevende leverancier van chips die innovatieve toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk maken.
  • Nu veel technologiebedrijven wedijveren om de meest geavanceerde AI-modellen te ontwikkelen, behaalt Nvidia recordwinsten.
  • De grootste stijging in omzet kwam van de verkoop van processoren voor datacenters, die essentieel zijn voor de rekenkracht van nieuwe AI-systemen.

Ter herinnering: Nvidia werd vroeger vooral geassocieerd met computertechnologie voor gaming. Een jaar of twee geleden was de omzet uit gaming nog erg vergelijkbaar met die uit datacenters. Maar de ontdekking dat de chips van Nvidia bijzonder geschikt zijn voor de rekenkracht die AI-toepassingen vergt, maakte van het bedrijf de lieveling van Silicon Valley.

Meer