Nutteloze e-mails hebben grote impact op CO2-uitstoot

Nutteloze e-mails hebben grote impact op CO2-uitstoot
pexels

We sturen te veel onnodige e-mails en dat betekent veel meer CO2-uitstoot, toont onderzoek aan. Stuur dit artikel dus niet via mail door.

De Britten sturen 64 miljoen onnodige e-mails per dag, blijkt uit onderzoek van het Britse energiebedrijf OVO. Wat is onnodig? Een bedankje, een gewone reactie of zelfs een antwoord met de gevreesde reply-all knop als dat niet nodig is, valt onder onnodig.

Drieduizend dieselwagens

De studie berekende dat als de Britten elk dag allemaal een mailtje minder zouden sturen, ze het equivalent van 16,433 ton CO2 per jaar uitsparen. Dat is het equivalent van meer dan drieduizend dieselwagens een jaar lang laten rondrijden.

Mike Berners-Lee, de auteur van How Bad Are Bananas, een boek over de ecologische voetafdruk van zowat alles, bevestigt de bevindingen van OVO. Of de cijfers op de decimaal kloppen, kan hij niet zeggen. Maar e-mail vraagt meer dan gewoon de voeding van je laptop.

Veel elektriciteit

Zo kruipt in het sturen van een mailtje alvast de elektriciteit van uw laptop, de elektriciteit die het netwerk waar uw mail doorgestuurd wordt, op draait. De mails worden bewaard in de cloud: ook die vraagt elektriciteit.

Alle toestellen waarop de mails bekeken worden, van iedereen die er eentje krijgt, hebben elektriciteit nodig. Kijkt u via een app, dan moet die ook draaien op, u raadt het, elektriciteit. De CO2-uitstoot van een extra mailtje per dag is dus groter dan u in eerste instantie zou denken.

Volgens Berners-Lee zijn de cijfers van OVO ruwe schattingen, maar zijn ze handig om een punt te maken. Kleine acties, zoals niet op reply-all klikken, of geen eindeloze threads creëren, kunnen zo veel effect hebben.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00