Waarom we juist nu moeten en kunnen overstappen op een vierdaagse werkweek

Open een willekeurige nieuwssite of de krant en je leest er wel iets over personeelstekorten. Het aantal openstaande vacatures bereikt keer op keer een recordstand. In juli dit jaar waren er volgens de VDAB 87.130 openstaande vacatures. Elke branche voelt hier de gevolgen van.

Ondertussen sloot ook de Belgische regering een arbeidsdeal voor een werkweek van 4 dagen.  Er komt steeds meer aandacht voor een gezonde werk-privé balans en voor flexibel werken. De toename van het aantal banen met een vierdaagse werkweek met het salaris van een vijfdaagse werkweek onderstreept deze trend. 

Het lijkt makkelijker om thuiswerken of een vierdaagse werkweek in te stellen bij KMO’s dan bijvoorbeeld binnen de industrie en productie-omgevingen. Toch kunnen ook binnen deze sector de arbeidsomstandigheden verbeterd worden. En dat kan weer helpen bij het aantrekken van werknemers om het gat van ruim 87.000 openstaande vacatures in de industrie te vullen. 

Robotisering

Waar we eerst misschien bang waren dat robots ons werk zouden overnemen, beginnen we steeds meer de potentie van robots te zien als hulpmiddel om het gat van het personeelstekort op te vangen. Ondanks de groei van het aantal cobots, zijn we in België nog niet heel vooruitstrevend met het inzetten van robots en lijkt de groei van normale robots te stagneren. Een cobot of co-robot is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. 

Waar in 2016 het aandeel robots in de industrie met meer dan 16% toenam, is die groei in 2020 teruggezakt naar 6,8%. In 2020 stonden er tegenover 10.000 werknemers in de industrie slechts 221 robots in België en Luxemburg. Ter vergelijking: in Zuid-Korea waren dit 932 robots. Hier hebben we dus nog wat achterstand in te halen. 

De sleutel van het automatiseren ligt vooral bij eenvoudige, repetitieve taken. Vaak worden dergelijke taken al jaren op dezelfde manier gedaan, zonder te evalueren of dit efficiënter gedaan kan worden. Meestal gaat het om zogenoemde ‘3D-banen’ – dirty, dangerous & dull – oftewel, banen of taken die vuil, gevaarlijk of saai zijn. Daarnaast kijken we ook naar lichamelijk zware of lastig uit te voeren taken. 

De arbeidskloof dichten

Collaboratieve automatisering zorgt ervoor dat werknemers zich kunnen richten op interessantere taken en daar meer voldoening uithalen. Dat is goed voor de werknemerstevredenheid en kan ervoor zorgen dat medewerkers langer bij hun werkgever blijven. 

Meer nog: een nieuwe generatie talent wordt aangetrokken, doordat bedrijven laten zien dat zij innoveren en daarmee interessantere taken bieden. Om dit talent te behouden, moeten werkgevers goed kijken naar de werk-privé balans die voor de jongere generatie steeds belangrijker wordt. Vaak is deze balans in fabrieksomgevingen nog zoek. 

Win-win situatie

Collaboratieve automatisering heeft ook veel voordelen voor de werkgever. Zo zijn ‘cobots’ namelijk in staat om de productiviteit en efficiëntie te verhogen en maken zij automatisering betaalbaar. 

Doordat de productiviteit verhoogd wordt met automatisering, kunnen taken worden gecondenseerd en blijft de output hetzelfde met een vierdaagse productieweek. Dit betekent onder meer dat de nachtdienst zou kunnen worden afgeschaft, waarvan bekend is dat dit een negatief effect heeft op de gezondheid van werknemers. Dat is dus weer goed voor zowel de medewerkersgezondheid als -tevredenheid.

Kortom, het invoeren van een vierdaagse werkweek met behulp van collaboratieve automatisering heeft voordelen voor alle partijen: werknemers, nieuwe talent en werkgevers. En dat allemaal zonder in te leveren op productiviteit. 


Christian Janse is Sales Manager Benelux bij Universal Robots.

Meer
Opinie
Daron Acemoglu
door Bart Van Craeynest
Nouriel Roubini
Todd G. Buchholz
Meer Opinie