Nu al problemen voorspeld bij levering coronavaccins

Coronavaccins leveren wordt een huzarenstukje, dat zeggen verschillende logistieke bedrijven. Ze moeten namelijk op heel koude temperaturen bewaard worden.

Een coronavirus van de fabrieken naar alle landen krijgen, wordt een grote uitdaging. Sommige vaccins moeten namelijk bewaard worden op -80 graden Celsius, zegt Deutsche Post en zijn logistieke dochter DHL.

Koud bewaren

Volgens de Duitsers wordt het specifiek moeilijk om een eventueel vaccin naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië te vervoeren. Een mRNA-vaccin, zoals er nu een drietal in ontwikkeling zijn, moet namelijk gekoeld worden. Zowel de vaccins van Moderna als dat van CureVac moeten zo bewaard worden, maar de farmabedrijven willen er wel voor zorgen dat de vaccins makkelijker te transporteren worden.

De moderne mRNA-vaccins zijn net ook de vaccins die het best ontwikkeld zijn. Momenteel zijn er 33 vaccins die op mensen worden getest.

Maar in essentie moet er meer infrastructuur komen die de vaccins koel kan houden. Volgens Deutsche Bank wordt dat een probleem in alle landen, buiten de 25 meest geavanceerde Westerse landen. Deutsche Bank baseert die stelling op een onderzoek van expertenbureau McKinsey.

Koud vervoeren

Moderna liet op dinsdag optekenen dat haar mRNA-vaccin bewaard moet worden om -20 graden en na het dooien op een temperatuur tussen 2 en 8 graden.

Volgens CureVac zal hun vaccin te bewaren zijn op normale koelkasttemperaturen. Maar zelfs dan, zegt Deutsche Post, moet de hele supply chain koud gehouden worden. Het vervoer moet dus plaatsvinden op -8 graden. Dat is volgens Deutsche Post niet haalbaar voor zowat 30 procent van de wereld.

‘We anticiperen dat er 10 miljard dosissen van het virus moeten gedistribueerd worden over de hele wereld en dat er ook regio’s zijn waar niet overal autosnelwegen doorlopen’, zegt Katja Busch, topvrouw bij DHL.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20