Cryptomiljardair Mike Novogratz over cryptomarkt: “Voor 90 procent door cyclus van schuldafbouw heen”

De buitensporige hoeveelheden schulden die de crypto-industrie tot een recent verleden nog had, zijn nu voor een groot stuk afgebouwd. Dat meent, althans, Galaxy Digital-CEO en cryptostier Mike Novogratz.

Waarom is dit belangrijk?

De cryptomarkt werd de voorbije maanden geplaagd door een verkoopgolf. Die zorgde bij een aantal cryptobedrijven dan weer voor te weinig liquiditeit. Veel ondernemingen hebben daarom ofwel de opnames van klanten gepauzeerd, ofwel, in het geval van Voyager Digital en Three Arrows Capital, het faillissement aangevraagd.

Deleveraging is de term die gebruikt wordt als een onderneming haar schulden reduceert, met het doel de financiële hefboom te verminderen. Vaak is de noodzaak tot schuldafbouw een signaal dat het risico te groot is geworden, en een faillissement kan dreigen.

Verandering van narratief vereist

“Het voelt alsof we voor 90 procent door die deleveraging heen zijn”, vertelde Novogratz, een belegger die miljarden heeft verdiend met crypto, op de zakenzender CNBC. Hij denkt echter niet dat er binnenkort een heropleving van de gouden cryptodagen van vorig jaar komt. Om nieuw kapitaal te zien binnenstromen, is een verandering van het macro-economische narratief vereist, klonk het.

Voorlopig ziet Novogratz de sector nog een tijdje “choppy sideways” (de horizontale prijsbeweging die optreedt wanneer vraag en aanbod bijna gelijk is, red.) koersen. Een doorbraak zou kunnen volgen als de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, stopt met het doorvoeren van renteverhogingen. Of tot de financiële schade in de industrie volledig hersteld is, “de mensen een evenwicht krijgen, en de markt weer op gang komt.”

Geen centrale bank

De succesvolle belegger voegde eraan toe dat de cryptomarkt geen centrale bank heeft die in laatste instantie optreedt als geldschieter, wat in een financiële crisis doorgaans gebeurt. Dat zou immers onverenigbaar zijn met de decentrale cryptofilosofie. Maar onder meer door het ontbreken van zo’n centrale bank zou de sector veel te veel met vreemd vermogen gefinancierd zijn. De spelers met onverantwoordelijke hefbomen “dienen zich te schamen”, aldus nog Novogratz.

Eén van de actoren in de cryptomarkt die de laatste tijd een beetje de rol van centrale bank heeft vervuld, is niettemin de CEO van cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried. Zo heeft SBF een smak geld gegeven aan twee Amerikaanse cryptobeurzen: Voyager Digital en BlockFi.

En Bankman-Fried gaat nog verder dan gewoon cheques uitschrijven. Zijn FTX heeft in januari FTX Ventures gelanceerd, een investeringsfonds met 2 miljard dollar onder beheer, gericht op het redden van crypto-ondernemingen met een gebrek aan liquiditeit.

Meer