Novartis-geneesmiddel helpt niet tegen Covid-19

Het geneesmiddel ruxolitinib, ontwikkeld tegen beenmergkanker, blijkt na proeven niet te werken tegen Covid-19. Dat kondigt producent Novartis maandag aan.

Ruxolitinib, dat verkocht wordt als Jakavi, werd ontwikkeld door het Amerikaanse farmabedrijf Incyte en gecommercialiseerd door het Zwitserse Novartis. Het is op de markt sinds 2011 en wordt gebruikt tegen myelofibrose, een kanker van het beenmerg.

Door zijn ontstekingsremmende kwaliteiten en zijn impact op het immuunsysteem vermoedden onderzoekers dat het middel ook van dienst kon zijn tegen het coronavirus, maar dat blijkt nu niet te kloppen. Na voltooiing van alle studies is er geen statistisch significante vermindering van het aantal patiënten met ernstige symptomen of overlijdens, klinkt het. Ook de tijd in het ziekenhuis werd niet ingekort.

‘Hoewel dit niet de resultaten waarop we gehoopt hadden, zullen we ze toch gebruiken om Covid-19 beter te begrijpen, in samenwerking met de medische sector’, zegt medisch directeur John Tsai in een mededeling.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20