Novartis ziet af van patent op duur middel tegen kanker

Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft beslist om één van zijn patenten op Kymriah, een middel tegen kanker, in te trekken. Dat heeft de organisatie Dokters van de Wereld gemeld. Door de koerswijziging van Novartis zouden patiënten gemakkelijker toegang tot een behandeling moeten krijgen.

Tot nu toe kostte Kymriah voor elke behandelde persoon aan de Belgische overheid immers bijna 300.000 euro. In juli had Dokters van de Wereld, samen met de organisatie Public Eye, bij het Europese Octrooibureau verzet tegen het patent aangetekend.

Gentherapie

Kymriah is een innovatieve gentherapie en bestrijdt verschillende vormen van bloedkanker. Volgens Dokters van de Wereld was het patent van Novartis echter te breed en werd een onaanvaardbaar hoge prijs aangerekend.

De organisatie vocht het patent dan ook bij het Europese Octrooibureau aan. Uiteindelijk liet Novartis weten zelf de intrekking van het patent aan te vragen.

Dokters van de Wereld spreekt over een primeur. Tevens wijst de organisatie naar de efficiëntie van strategieën om de grondslag van een patent in vraag te stellen. Nog nooit eerder voordien zou een bedrijf immers hebben besloten om op basis van dergelijke klachten een patent in te trekken.

Tegelijkertijd toont de beslissing volgens Dokters van de Wereld echter dat waakzaamheid geboden blijft. ‘De intrekking van dit patent illustreert het risico op misbruik van monopolies, met name op het gebied van nieuwe, dure gen- en celtherapieën,’ aldus de organisatie.

Overheid

Het is volgens Dokters van de Wereld aan de overheid om te beletten dat patenten misbruikt worden en de gezondheidszorg vervolgens voor miljoenen euro’s moet tussenkomen.

Toch blijven er nog een aantal problemen. Op Kymriah rusten immers nog een aantal andere patenten. Daardoor blijft de ontwikkeling van een biosimilaire versie van de behandeling – een geneesmiddel met een gelijkwaardige werking – ook na de recente beslissing van Novartis bijzonder moeilijk.

Toch noemt Dokters van de Wereld het intrekken van het patent hoopvol nieuws voor kankerpatiënten. De organisatie denkt dat nu ook gemakkelijker aan nieuwe behandelingen op basis van de technologie kan worden gedacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20