Franse apothekers gaan geneesmiddelen per stuk verkopen

In Frankrijk is een wetsamendement goedgekeurd dat vanaf 1 januari 2022 de verkoop van geneesmiddelen per stuk mogelijk moet maken. Onze zuiderburen willen op die manier de verspilling en de impact op het milieu tegen gaan. Geneesmiddelen eindigen namelijk vaak in stromen en rivieren.

Volgens de bevoegde minister voor Ecologische Transitie  heeft elke Fransman – niet elk Frans gezin – 1,5 kilo geneesmiddelen in zijn apothekerskastje. Het zijn geneesmiddelen die niet of zelden worden gebruikt, waarvan de houdbaarheidsdatum vaak is overschreden en die aanleiding geven tot automedicatie.

Het amendement dat een bestaande wet wil aanvullen was een van de campagnebeloftes van president Macron.

De oppositiepartij Les Républicains reageert terughoudend omdat het traceren van de herkomst van geneesmiddelen bemoeilijkt. Dat is bijvoorbeeld al in de Verenigde Staten het geval. Het gebruik zou daar hebben geleid tot een zwarte markt in geneesmiddelen.

Apothekers zijn weinig enthousiast

Ook de Franse Apothekersbond toont zich weinig enthousiast en maakt zich zorgen om de bijsluiters met noodzakelijke informatie, eens geneesmiddelen per stuk kunnen worden gekocht. Op het niveau van veiligheid, stockbeheer en informatie, lijkt dit niet echt optimaal, luidt het daar.

Andere apothekers reageren positiever, niet enkel omdat het een interessante test is, maar ook omdat het een beter inzicht kan geven in de weerbaarheid van individuele patiënten tegen bepaalde medicijnen. Grotere apotheken vrezen dan weer logistieke problemen. ‘Krijg je dagelijks 50 klanten over de vloer, tot daar toe, maar sommige apotheken bedienen er dagelijks 2.000.’

In een eerste tijd zou het om een aantal antibiotica gaan voor dewelke de verkoop per stuk het meest evident is.

In Canada (British Columbia), het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland kan men al geneesmiddelen per stuk kopen. De geneesheer schrijft een medicijn voor, waarop de apotheker exact de benodigde dosis voorbereidt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20