Notre-Dame Parijs krijgt haar oude torenspits terug

De kathedraal Notre-Dame in Parijs zal opnieuw het uitzicht krijgen dat het gebouw had voor de verwoestende brand ruim een jaar geleden. Dat heeft de Franse Commission Nationale de l’Architecture et du Patrimoine (Cnap), verantwoordelijk voor het restauratiedossier, beslist.

Na de brand hadden verschillende partijen, waaronder de Franse president Emmanuel Macron, te kennen gegeven er misschien wel voorstander van te zijn om bij de renovatie een aantal modernere elementen aan bod te laten komen. In het rapport van de Cnap staat echter dat de kathedraal volgens de laatste complete en bekende staat, inclusief de torenspits, zal worden heropgebouwd.

Negentiende eeuw

Bij restauratiewerken aan het dak van de Notre-Dame brak midden april vorig jaar een zware brand uit. Vanuit het middenschip breidde het vuur zich snel uit. Door de brand werden het dak en de centrale torenspits van de kathedraal volledig vernield. De rest van het gebouw kon wel worden gevrijwaard.

Al kort nadat de brand was geblust, begonnen discussies over het herstel van de schade. Terwijl een aantal partijen het uitzicht van het gebouw identiek bewaard wilden zien, maakten anderen gewag van mogelijke veranderingen.

Daarbij werd erop gewezen dat de kathedraal ook in de loop van de geschiedenis al diverse veranderingen en aanpassingen had gekend. Onder meer de torenspits die bij de brand in het vuur opging, dateerde van de negentiende eeuw en was gebouwd volgens een ontwerp van de architect Eugène Viollet-le-Duc

Olympische Spelen

De Franse president Emmanuel Macron maakte daarbij duidelijk dat een modern onderwerp misschien wel een interessante keuze zou kunnen zijn. Nu heeft de president toch gezegd zich te scharen achter een restauratie die tot een herstel van de bestaande toestand zou leiden.

Macron zou daarbij hebben opgemerkt de reconstructie van de kathedraal niet te willen vertragen of onnodig ingewikkeld te willen maken. Indien voor een modern ontwerp zou zijn geopteerd, zouden de werken immers beduidend langer hebben kunnen uitlopen.

De Franse regering wil echter dat de restauratie van de kathedraal tegen de Olympische Spelen van Parijs, die over vier jaar op de agenda staan, voltooid is.

Meer