Parijs zet door met organisatie van Olympische Spelen 2024, maar met kleiner atletendorp

De Olympische Zomerspelen van Parijs zullen over vier jaar gewoon plaatsvinden, ondanks het uitstel voor de komende zomerspelen in Tokio naar volgend jaar. Tony Estanguet, voorzitter van het organiserende comité, schaaft wel aan de omvang van de infrastructuur.

Zo werd beslist dat het Olympic Village in Parijs nog veertienduizend bedden zal tellen. Eerder waren nog zeventienduizend bedden voorzien.

Actiegroep

‘De afslanking zal de kosten van het atletendorp verminderen,’ aldus Estanguet. ‘Tegelijkertijd kan gegarandeerd blijven dat het evenement een blijvende impact zal laten op het residentiële aanbod van de regio Seine-Saint-Denis.’ Op de site van het toekomstige atletendorp is inmiddels begonnen met de afbraak van de oude gebouwen.

Recent nog had de actiegroep ‘NON aux JO2024 à Paris’ opgeroepen om het evenement definitief van de kalender te halen. Het organisatiecomité maakt echter duidelijk daarop niet te zullen ingaan.

‘Het is duidelijk dat de coronacrisis een impact heeft die zich langere tijd zal laten voelen,’ erkent Tony Estanguet. ‘Het was al snel evident dat ook de organisatie van de Olympische Spelen daarop moest inspelen. De crisis geeft het evenement echter een opportuniteit om een blijvende impact te hebben. Met de Olympische Spelen kunnen we een bijdrage leveren om de sportwereld te helpen de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.’

Hij verwijst daarbij naar de bouw van het Olympic Aquatics Centre en de Arena La Chapelle, waarvan de werken zopas aan de bouwgroep Bouygues zijn toegewezen. ‘Het Olympic Aquatics Centre, dat in het gebied Seine-Saint-Denis wordt gebouwd, zal voor de lokale gemeenschap van groot belang blijken,’ aldus Estanguet.

‘Het complex, dat volgens duurzame principes zal worden gebouwd, zal immers de lokale bevolking unieke mogelijkheden tot ontspanning en sport kunnen bieden. Dat is belangrijk, want in die omgeving heeft slechts de helft van de kinderen leren zwemmen.’

Transport

Estanguet merkte nog op dat vooral op transportgebied een gewijzigd beleid zal worden gevolgd. ‘Er zal meer op de bestaande infrastructuur een beroep worden gedaan,’ betoogt hij. ‘In Parijs ligt er om de vierhonderd meter een metrostation.’

‘De noodzaak aan parallelle transportsystemen is dan moeilijk vol te houden,’ erkent Estanguet. Er waren oorspronkelijk onder meer speciale shuttlebussen voor media en vertegenwoordigers van nationale sportfederaties voorzien.

De Olympische Spelen van Parijs zullen over vier jaar op 26 juli starten en tot 11 augustus duren. De Paralympics volgen daarop van 28 augustus tot 8 september.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20