Nostalgie is het recept voor succes: “Top Gun Maverick” doet zijn intrede in 10 grootste successen van Paramount

Nostalgie is het recept voor succes. “Top Gun Maverick”, het vervolg op die vorige kaskraker in 1986 van wijlen Tony Scott, heeft op amper 12 dagen wereldwijd al meer dan 600 miljoen dollar opgebracht.

De film eist daarmee zijn plek op in de rangschikking van de tien grootste kassuccessen in de geschiedenis van Hollywoodstudio Paramount.

De kaartjeskopers blijken vooral 55-plussers te zijn. Oudere filmconsumenten die terugkeren naar de bios nadat ze tijdens de pandemie gewend zijn raakte aan streamingdiensten. Maar mensen die ook oud genoeg zijn om zich de eerste “Top Gun” te herinneren.

In de VS bracht de film al 334 miljoen dollar op; in het buitenland nog eens 278 miljoen, voor een totaal van 612 miljoen dollar.

Van een echt record is nog geen sprake. Gecorrigeerd voor inflatie blijft de eerste “Top Gun” voorlopig Cruise’s grootste binnenlandse hit. De 180 miljoen dollar die de film in 1986 opbracht, vertaalt zich in 440 miljoen dollar vandaag.

“Top Gun Maverick” maakt wel een goede kans om in de VS drie weken na zijn première af te sluiten met een omzet van 400 miljoen dollar. Globaal ligt het miljard dollar in het verschiet.

Als dat bewaarheid wordt, zou het de eerste keer in Cruise’s carrière zijn dat die mijlpaal wordt overschreden. Een geweldige prestatie als men weet dat de film in China, noch Rusland te zien is.

Om dat doel te bereiken zal Maverick minstens 530 miljoen in de Verenigde Staten moeten opbrengen, gebaseerd op een ratio van 55/45 tussen binnen- en buitenland. Het laatste overgebleven belangrijke overzeese gebied waar de film nog moet uitkomen is Zuid-Korea, waar Cruise traditioneel veel fans heeft. De release daar is voorzien voor 22 juni.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20