Het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld, dat van Noorwegen, zei dinsdag dat het bedrijven waarin het investeert zal aanzetten om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 te verminderen naar nul.
Het Noorse staatsfonds is een kolossale onderneming: het investeert de winsten van de enorm lucratieve olie- en gasindustrieën van het land, waarbij het aandelen, obligaties, vastgoed en andere zaken opkoopt. In totaal beheert het een vermogen van maar liefst 1,2 biljoen dollar, ofwel meer dan een honderdste van alle beursgenoteerde aandelen in de wereld. Dat is tevens genoeg om elke inwoner van het land 219.000 dollar uit te keren.
Momenteel heeft slechts 10 procent van de bedrijven in het portfolio van het Noorse staatsfonds een plan om klimaatneutraal te worden tegen 2050. Dat komt niet overeen met de Europese klimaatdoelstellingen, waarin wordt gepleit dat heel het continent tegen het midden van de eeuw een netto-uitstoot van nul moet bereiken.
Grote druk op grootste vervuilers
Nu zal het enorm invloedrijke fonds, net zoals andere grote tegenhangers zoals ‘s werelds grootste private vermogensbeheerder BlackRock, vergezellen in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat zal het eerst doen door in dialoog te treden met de grootste vervuilers onder de bedrijven waarin het investeert, om hen te overtuigen om hun werking te komende decennia klimaatvriendelijker te maken.
“Zij zullen de prioriteit zijn”, vertelde CEO van het fonds Nicolai Tangen aan Reuters. “Dat betekent meer frequente follow-ups, en specifiekere follow-ups. Zij zullen meer druk zien van ons dan andere bedrijven.” Het fonds benadrukte wel dat het geen aandelen van grote vervuilers van de hand zou doen. Het zal eerder een rol als “actieve aandeelhouder” aannemen om verandering teweeg te brengen.
“De gemakkelijke manier om de uitstoot te verminderen is om te verkopen”, zei Tangen tijdens een persconferentie. “Maar iemand moet deze bedrijven bezitten en dat lost het probleem niet op, integendeel.”
Voorstel van de overheid
Het plan dat dinsdag werd bekendgemaakt, werd eigenlijk in april al door de overheid voorgesteld. Toen stelde de Noorse regering aan het fonds voor om de meer dan 9.000 bedrijven waarin het belangen heeft, aan te sporen hun uitstoot naar nul te reduceren tegen 2050.
“De overheid wil van het fonds de wereldleider maken in verantwoord investeren en het beheren van risico’s tegenover het klimaat en de natuur”, zei Trygve Slagsvold Vedum, de Noorse minister van Financiën, in april.
(lb)