Noorwegen, Ierland en Spanje staan op het punt om de Palestijnse staat te erkennen

Heel wat Europese landen zijn van plan om in de nabije toekomst de Palestijnse staat te erkennen. Het gaat voorlopig om Noorwegen, Ierland en Spanje, terwijl ook andere landen zo’n erkenning van Palestina overwegen. Volgens hen is een tweestatenoplossing essentieel voor duurzame vrede in de regio.

Waarom is dit belangrijk?

Palestina wordt wereldwijd door 143 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend. Daarbij horen wel zo goed als geen westerse landen, op uitzondering zoals Zweden en IJsland na. Dat de Verenigde Staten een heel nauwe bondgenoot is van Israël, is daar ongetwijfeld niet vreemd aan. Het feit dat heel wat Europese landen nu wel overwegen om de Palestijnse staat te erkennen, is symbolisch zeer belangrijk.

Noorwegen

Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie, was het eerst land dat woensdag aankondigde Palestina te zullen erkennen. Die officiële erkenning zou er komen op 28 mei.

  • “Er kan geen vrede zijn in het Midden-Oosten als er geen erkenning is. Door een Palestijnse staat te erkennen steunt Noorwegen het Arabische vredesplan”, zei premier Jonas Gahr Støre daarover op een persconferentie volgens AP. “Noorwegen zal Palestina daarom beschouwen als een onafhankelijke staat met alle rechten en plichten die dat met zich meebrengt.”
  • Støre beklemtoonde dat deze erkenning van de Palestijnse staat geen erkenning is van Hamas. “De terreur is gepleegd door Hamas en militante groeperingen die geen voorstander zijn van een tweestatenoplossing en de staat Israël”, klinkt het.
  • Noorwegen was in het verleden heel nauw betrokken bij vredesonderhandeling in het Midden-Oosten. Denk daarbij onder andere aan de Oslo-akkoorden uit 1993 tussen de PLO en Israël. Die erkenden het recht op zelfbestuur van de Palestijnen door de vorming van de Palestijnse Autoriteit. Het is datzelfde recht dat Noorwegen nu ook wil erkennen.

Spanje

Spanje kwam ongeveer op hetzelfde moment met een gelijkaardige aankondiging. De Spaanse premier Pedro Sánchez zei dat zijn land ook op 28 mei een Palestijnse staat zal erkennen. Zijn verklaring in het Spaanse parlement kreeg luid applaus. Sánchez reisde de voorbije maanden door Europa en het Midden-Oosten op zoek naar steun voor een staakt-het-vuren in Gaza.

  • “We weten dat dit initiatief het verleden en de in Palestina verloren levens niet zal terugbrengen, maar we geloven dat het de Palestijnen twee dingen zal geven die heel belangrijk zijn voor hun heden en hun toekomst: waardigheid en hoop”, zei Sánchez.
  • “Deze erkenning is tegen niemand en niet tegen het Israëlische volk. Het is een daad ten gunste van vrede, gerechtigheid en morele consistentie”, besloot Sánchez. De Spaanse premier pleit ook voor een tweestatenoplossing.
  • “Ik heb weken en maanden gesproken met leiders binnen en buiten de regio. Als er één ding duidelijk is, is het dat premier Benjamin Netanyahu geen vredesproject voor Palestina heeft, ook al is de strijd tegen de terreurgroep Hamas legitiem”, zei de Spaanse leider.

Andere landen?

De Ierse premier Simon Harris liet daarna weten geïnspireerd te zijn door Spanje en Noorwegen en ook van plan te zijn om de Palestijnse staat te erkennen. “Ik heb er vertrouwen in dat meer landen de komende weken zullen volgen in het nemen van deze belangrijke stap”, klonk het bij Al Jazeera.

Malta en Slovenië zouden ondertussen ook al een erkenning overwegen.

Reactie Israël

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz riep meteen op aan de ambassadeurs uit Ierland en Noorwegen om het land te verlaten. Als Spanje zijn plannen doorzet, zullen diplomaten daar dezelfde vraag krijgen. “Ierland en Noorwegen hebben vandaag aan Palestijnen en heel de wereld getoond dat terrorisme loont”, zei hij.

Meer