Noorwegen: ‘Geen verband tussen 23 doden en vaccin’

De dienst Volksgezondheid in Noorwegen zegt dat er geen reden tot paniek is nadat 23 ouderen overleden enkele dagen nadat ze het vaccin tegen Covid-19 kregen. Volgens de autoriteiten is er geen directe link.

De eerste rapportering uit Noorwegen veroorzaakte een golf van paniek nadat 23 mensen het leven lieten kort nadat ze het vaccin kregen. Artsen zeggen dat het om oudere mensen gaat, die wellicht ook zonder het vaccin zouden gestorven zijn.

Onderliggende ziektes

Dokters hebben wel gewaarschuwd dat oudere mensen, die vaak onderliggende ziektes hebben, meer last kunnen hebben van de neveneffecten van de vaccins. Die kunnen bepaalde ziektes namelijk erger maken. Zeker bij ouderen is er dus wel degelijk een klein risico bij het zetten van het vaccin.

‘Covid-19 krijgen is veel gevaarlijker voor vele patiënten dan gevaccineerd worden’, zegt Steinar Madsen, hoofd van het Noorse Medicijnenagentschap aan persagentschap Bloomberg. Hij benadrukt dat het agentschap ‘niet gealarmeerd is’ en dat het moeilijk is om een directe link tussen de overlijdens en het vaccin vast te stellen.

Oude, zieke mensen

In het Scandinavische land zijn intussen 33 mensen gestorven, allen waren ouder dan 75. Ze waren volgens de dienst Volksgezondheid ook allen ernstig ziek. Bijna alle Noorse rusthuispatiënten hebben intussen een eerste vaccin gekregen, dat zijn 48.000 mensen.

‘Het is belangrijk om te weten dat er elke dag ongeveer 45 mensen sterven in een rusthuis in Noorwegen’, klinkt het bij Camilla Stoltenberg, hoofd van de dienst Gezondheidszorg in Noorwegen. ‘Het is dus zeker niet duidelijk of het hier om oversterfte gaat of er een causaal verband is’, zegt Stoltenberg.

Pfizer

Tot vrijdag gebruikte Noorwegen het vaccin van Pfizer en BioNTech. De bedrijven die het vaccin ontwikkelden, werken nu samen met de Noorse autoriteiten om de doden verder te onderzoeken. Op het einde van januari komt er een vollediger rapport over de resultaten van het eerste luik van de Europese vaccinatiecampagne. Die werd afgetrapt kort voor Kerstmis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20