Noorse autobestuurders opteren voor elektrische Ford Mustang

Autobouwer Ford Motor heeft vorige maand in Noorwegen 1.384 exemplaren van zijn elektrisch model Mustang Mach-E afgeleverd. Daarmee was het type in mei de meest populaire wagen in de Noorse autoverkoop. Dat blijkt uit cijfers van de Noorse overheid.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Mustang Mach-E in de loop van april zijn debuut op de Noorse markt heeft gemaakt. Mei was dan ook de eerste volledige maand voor de verkoop van het model, dat in de statistieken van de orders van een reeks voorbestellingen kon profiteren.

Bijna één op tien

In Noorwegen werden de voorbije maand 14.063 nieuwe wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 75 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar, toen de uitbraak van het coronavirus een grote druk op de wereldwijde autoverkoop toonde.

Elektrische wagens haalden in mei in de totale Noorse autoverkoop een aandeel van 60,4 procent, tegenover een niveau van 43 procent diezelfde periode vorig jaar. De Mustang Mach-E nam daarbij 9,8 procent van de totale Noorse autoverkoop voor zijn rekening.

De Mach-E ging in rangschikking de Rav4 Hybrid van Toyota (6,1 procent), de Enyaq van Skoda (5,7 procent), de ID.4 van Volkswagen (5,5 procent) en de XC40 van Volvo (5,2 procent) vooraf. Het Model 3 van Tesla staat met een marktaandeel van 4,8 procent op de zesde plaats.

Marktaandeel

In geen enkel land ter wereld worden per hoofd van de bevolking meer elektrische wagens verkocht dan in Noorwegen. Het land stopt midden dit decennium met de verkoop van nieuwe wagens met verbrandingsmotoren. De populariteit van elektrische wagens bij de Noorse bevolking is in sterke mate te danken aan diverse fiscale voordelen die door de overheid worden aangeboden.

Het voorbije jaar hadden elektrische types in de totale Noorse autoverkoop een aandeel van 54 procent. Daarmee eisten elektrische wagens voor de eerste keer het merendeel van de markt voor zicht op.

Dieselmotoren hadden daarentegen vorig jaar in de Noorse autoverkoop nog een aandeel van amper 8,6 procent, tegenover een piek van 75,7 procent tien jaar geleden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20