In Noorwegen worden nu meer elektrische wagens verkocht dan brandstofwagens

52% van alle wagens die in december in Noorwegen zijn verkocht waren elektrische voertuigen (EV) . Dat betekent dat wanneer in het land een wagen wordt aangekocht, dat nu eerder een elektrische wagen is dan een wagen die op brandstof rijdt.

Noorwegen is op vlak van elektrische voertuigen (EV) het meest vooruitstrevende land ter wereld. Het land wil vanaf 2025 nog enkel ‘zero-emission’-cars bij de autodealers zien staan.

De goede verkoopsresultaten voor december komen grotendeels op rekening van Tesla, dat slechts op bepaalde tijdstippen in Europa levert. Zo werden in de laatste maand van 2017 naast 1.032 exemplaren van het Model S ook nog eens 1.429 exemplaren van het Model X geleverd. 5 van de 15 best verkopende merken in Noorwegen waren elektrische wagens.

Tesla is nu het zevende meest verkochte merk in Noorwegen. Vorig jaar rangschikte het bedrijf van Elon Musk nog op plaats veertien.

Hoewel december traditioneel een goede maand is voor de verkoop van EV’s in Noorwegen, gaat het om een stijging van 40% in vergelijking met een jaar eerder.

Wereldleider pro capita

Noorwegen voert met grote voorsprong de wereldwijde markt voor elektrische wagens aan. Bijna 40 procent van de Noorse autovloot wordt door elektriciteit aangedreven. Die prestatie kon onder meer worden gerealiseerd met allerlei voordelen die aan de aankoop van een elektrische auto werden verbonden.

Een Tesla-taks?

Die baten hebben volgens een aantal critici ook tot uitwassen geleid. Onder meer wordt opgemerkt dat de rijkere bevolkingsgroep dankzij subsidies in staat is geweest om dure elektrische wagens te kopen en daarmee ook andere voordelen te ontvangen, zoals een gratis toegang tot tolwegen, parkings en oplaadinfrastructuur en de toelating om van busstroken gebruik te maken. Ook zouden de aankopen van elektrische wagens de verkeersdrukte in het centrum van Oslo hebben doen toenemen. Om die redenen speelde de Noorse regering even met het plan om de fiscale korting op elektrische wagens met een gewicht van meer dan twee ton afschaffen. De maatregel zou vooral op de kopers van het Model X van Tesla weerslag hebben gehad. Door het verdwijnen van de korting zou het Model X in Noorwegen 70.000 kroon of 7.200 euro meer gaan kosten. De maatregel werd dan ook in de volksmond de Tesla-taks genoemd. Maar die komt er niet, want in november maakten de politici een bocht van 180 graden en werd het idee afgevoerd.