“Noord-Korea wil versoepelingen sancties om gesprekken met de Verenigde Staten te hervatten”

Noord-Korea wil dat de internationale sancties die de uitvoer van metaal en de invoer van geraffineerde brandstof en andere benodigdheden verbieden, worden opgeheven om de denuclearisatiebesprekingen met de Verenigde Staten te hervatten, zo hebben Zuid-Koreaanse wetgevers dinsdag gezegd.

Noord-Korea heeft ook gevraagd om de sancties op de invoer van luxegoederen te versoepelen, zodat het fijne likeuren en kostuums kan invoeren, zeiden de wetgevers nadat zij waren ingelicht door de belangrijkste inlichtingendienst van Zuid-Korea. De briefing kwam een week nadat de twee Korea’s de communicatielijn hadden hersteld die Noord-Korea een jaar geleden had opgeschort.

Vertrouwen herstellen

De door de staat gecontroleerde media van Noord-Korea maakten dinsdag weliswaar geen melding van een nieuw verzoek tot opheffing van de sancties om de besprekingen te hervatten.

De Zuid-Koreaanse wetgevers zeiden dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in sinds april allebei de bereidheid hebben uitgesproken om het vertrouwen te herstellen en de banden te verbeteren, en Kim had gevraagd om de communicatielijn opnieuw te openen.

Zij zeiden ook dat Noord-Korea ongeveer 1 miljoen ton rijst nodig had, aangezien de economie van het land vorig jaar was getroffen door de coronapandemie en het slechte weer. De centrale bank van Zuid-Korea zei vorige week dat de economie van Noord-Korea in 2020 de grootste krimp in 23 jaar heeft gekend.

Sancties tegen Noord-Korea

Moon heeft van de verbetering van de diplomatieke en economische betrekkingen met Noord-Korea een topprioriteit gemaakt, terwijl de Verenigde Staten er lange tijd op hebben gehamerd dat de betrekkingen met Noord-Korea pas kunnen verbeteren als het land zijn nucleaire en raketprogramma’s opgeeft. Noord-Korea heeft sinds 2006 zes kernproeven uitgevoerd en testraketten afgevuurd die de Verenigde Staten kunnen raken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een hele reeks sancties uitgevaardigd tegen Noord-Korea, onder meer tegen entiteiten en personen in het land. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben eveneens sancties tegen Noord-Korea uitgevaardigd, maar deze zijn niet bindend voor andere landen.

Onafhankelijke VN-sanctietoezichthouders hebben vastgesteld dat Noord-Korea zijn nucleaire programma’s en ballistische raketprogramma’s in 2020 heeft gehandhaafd en ontwikkeld, en deze heeft helpen financieren met ongeveer 300 miljoen dollar die via cyberhacks zijn gestolen.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20